kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

czwartek, 13 września 2012

Leczo

Uwielbiam ! Choć przynam się że kiedyś je nienawidziłam, ale jak widać smaki się zmieniają :)  

Składniki :
  • 2 cukinie
  • 2 papryki
  • 1 duża cebula lub 2 mniejsze
  • kiełbasa np. Podwawelska
  • koncentrat pomidorowy
  • przyprawy : sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, bazylia i inne według uznania
Przygotowanie:

Kiełbasę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka w którym będziemy robić leczo.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do kiełbasy i podsmażamy na oleju.

Cukinię myjemy, i kroimy w kostkę, ale nie za małą. Paprykę myjemy, uwuwamy środek i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy to do garnka. Wlewamy trochę wody, ale nie za dużo, bo cukinia i tak puszcza jeszcze sok, a jeśli będzie jej za mało to zawsze możemy trochę dolać.

Gotujemy do czasu, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy (u mnie było to 1/2 słoiczka) i przyprawiamy do smaku.


Smacznego ! 

3 komentarze:

  1. ja lubię, tylko musi być naprawde dobra kiełbasa :)
    a wiesz, że kiedys na ktores urodziny zmodyfikowałam ten przepis? do tego wszystkiego co napisalaś usmażyłam dużo pieczarek z drobno krojoną cebulą a potem schab w drobną kostkę z pikantnymi przyprawami. dodałam do lecza. na koniec wrzuciłam 1 przyprawe do bigosu [hahahahaha, taki trik] i na koniec fasolke z puszki. doprawiam jeszcze do smaku ziarnami kolorowego pieprzu i jałowcem. moja zupa ala meksykanska, jest pyszna, o wyrazistym smaku, dośc ostra.

    OdpowiedzUsuń
  2. o to musi być dobre ! może kiedyś wypróbuję Twój przepis :) moja babcia jak robi leczo to też właśnie daje pieczarki i pokrojone w kostkę pomidory, a do tego sypie ogromną ilość przypraw, że czasami aż pali w gardle, ale jest pycha ! Niestety tylko na jakieś większe imprezy je robi więc za często u niej nie mogę tego zjeść :D

    OdpowiedzUsuń
  3. no no, widzisz, a ja robię za każdym razem kiedy mi cukinia wpadnie w rece, ale jak mamy tez świeżą wołowine to robię zupe meksykańska także bez cukinii. a pieczarki jak dla mnie muszą zawsze być bo wręcz je kocham :):):)

    OdpowiedzUsuń