kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

piątek, 21 września 2012

Drożdżowe rogaliki 2

Rogaliki robiła moja mama, są pyszne , mięciutkie i takie jakie powinny być. Ze słodkim orzechowym nadzieniem rozpływają się wręcz w ustach :) 

Składniki:
  • 1/2 kg mąki
  • 5 dag drożdży
  • 150 ml mleka
  • 10 dag margaryny
  • 2 jajka
  • szczypta soli i cukru
dodatkowo:
  • gotowa masa kajmakowa w puszce - u mnie orzechowa
Przygotowanie:

Margarynę roztopić i odstawić do wystudzenia.

Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, margarynę oczywiście też i wyrobić jednolite ciasto, tak aby odstawało od ręki. Odstawić do wyrośnięcia.

Gdy podwoi już swoją objętość, ciasto dzielimy na 3 części i każdą rozwałkowujemy na okrągły placek. Dzielimy je na trójkąty, tak jak dzieli się na rogaliki i na szerszym końcu kładziemy masę kajmakową lub inną przez nas wybraną. Zwijamy i kładziemy na blaszce wysmarowanej margaryną. Zostawiamy na trochę aby podrosły.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. C na ok 15min (trzeba sprawdzać czy nie są gotowe wcześniej bo to wszystko zależy od piekarnika).

* Przepis znaleziony w internecie.


Smacznego ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz