kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

poniedziałek, 17 września 2012

Czarno-białe gofry

Wczoraj zachciało mi się gofrów, więc koniecznie musiałam spełnić swoją zachciankę ze względu na to, że jeszcze kilka dni i zaczynam studenckie życie bez gofrownicy ! Nie miałam czasu na takie rzeczy jak szukanie specjalnego przepisu, bo chciałam je już, w tej chwili. Problem z nimi jest taki, że nie zatrzymują długo swojej chrupkości, no ale nie zawsze można mieć wszystko :) 

Składniki:
  • 2 szkl mąki
  • 1,25 - 1,5 szkl mleka
  • 1,5 łyżki cukru (jeśli chcemy je zjeść bez dodatków lub lubimy słodsze, dodajemy więcej)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  •  aromat śmietankowy
  • 1-2 łyżeczki kakao
Przygotowanie:

Wszystkie składniki oprócz kakao wrzucamy do miski i mieszamy dokładnie mikserem.

Masę dzielimy na pół. Jedną zostawiamy białą, a do drugiej dodajemy kakao i trochę dosładzamy, jeśli używamy gorzkie kakao.

Na rozgrzaną gofrownicę wylewamy białą i ciemną masę aby powstały kleksy albo paseczki.

Po upieczeniu smarujemy dżemem, bitą śmietaną z owocami  lub innymi ulubionymi dodatkami.

Musiałam zrobić chociaż jednego kakaowego ! I to z dżemem brzoskwiniowym mamci :) 



Smacznego ! 

3 komentarze:

  1. jak one cudnie wyglądają!
    dzis robiliśmy porządki u mamy w szafach i tam znalazłam gofrownicę i wkłady na różne wzory, jak teraz mam Twój przepis to już za niedługo wylądujemy w niebie!
    hihihihihi :)

    a może masz jakiś przepis na cudotwórcze "coś", co postawi mnie na nogi?! ech... sie pochorowałam i zipię, zipię, kicham, smarkam... dobrze, że mi została ochota na gotowanie! hihihihihihi i piczenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o jej kochana to wracaj szybko do zdrowia, bo nie ma czasu na choroby ! :)
    a co do gofrów to powiem Ci, że te kakaowe dla mnie bardzo smakowały, ale może dlatego że ja uwielbiam wszystko co jest czekoladowe :) No i do tego mamy dżem mmm... czułam się jak w niebie :)

    OdpowiedzUsuń