kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

piątek, 23 października 2015

Ciasto miodowe z kaszą manną

Bardzo dobre ciasto, od zawsze kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Miodowe ciasto przełożone masą z kaszy, która według mnie nie jest wyczuwalna, no chyba że ktoś jest bardzo wrażliwy na jej smak :) Świetna propozycje na chłodne dni. Ciasto robiłam w standardowej kwadratowej blaszce, możemy też upiec je w nieco większej, wtedy ciasto dzielimy na 3 części :)


Ciasto :
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 łyżeczka sody
Masa :
  • 3 szkl mleka
  • 9 - 10 łyżek kaszy manny
  • 12 łyżek cukru
  • 250 g masła
Dodatkowo na wierzch :
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g cukru
  • 50 g margaryny
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie :

Miód, cukier i margarynę rozpuszczamy, dodajemy posiekane orzechy włoskie, mieszamy i podgrzewamy razem kilka minut.

Składniki na ciasto zagniatamy na jednolite ciasto, a następnie dzielimy je na 4 równe części. Każdą część wałkujemy na papierze do pieczenia na cienki placek. Przekładamy na blaszkę i pieczemy w 180st. C przez ok 10 - 15 min. Tak samo postępujemy z pozostałymi trzema częściami ciasta (jeżeli chcemy zrobić ciasto z masą orzechową to przed pieczeniem na jednym blacie rozsmarowujemy orzechy i zapiekamy 10 - 20 min w 180st.C (w zależności jak cienkie ciasto zrobiliśmy - ma być złote).

Masa : Mleko zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną. Dodajemy kaszę i mieszając gotujemy do czasu uzyskania gęstej masy. Lekko studzimy, a następnie przekładamy masą upieczone części ciasta (na samej górze ma być placek z orzechami).

Jeżeli nie robiliśmy masy orzechowej to wierzch polewamy polewą czekoladową.



Smacznego ! :)


2 komentarze: