Bardzo dobre ciasto, od zawsze kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Miodowe ciasto przełożone masą z kaszy, która według mnie nie jest wyczuwalna, no chyba że ktoś jest bardzo wrażliwy na jej smak :) Świetna propozycje na chłodne dni. Ciasto robiłam w standardowej kwadratowej blaszce, możemy też upiec je w nieco większej, wtedy ciasto dzielimy na 3 części :)
- 500 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 1/2 szkl cukru
- 1 łyżeczka sody
Masa :
- 3 szkl mleka
- 9 - 10 łyżek kaszy manny
- 12 łyżek cukru
- 250 g masła
Dodatkowo na wierzch :
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 50 g cukru
- 50 g margaryny
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie :
Miód, cukier i margarynę rozpuszczamy, dodajemy posiekane orzechy włoskie, mieszamy i podgrzewamy razem kilka minut.
Składniki na ciasto zagniatamy na jednolite ciasto, a następnie dzielimy je na 4 równe części. Każdą część wałkujemy na papierze do pieczenia na cienki placek. Przekładamy na blaszkę i pieczemy w 180st. C przez ok 10 - 15 min. Tak samo postępujemy z pozostałymi trzema częściami ciasta (jeżeli chcemy zrobić ciasto z masą orzechową to przed pieczeniem na jednym blacie rozsmarowujemy orzechy i zapiekamy 10 - 20 min w 180st.C (w zależności jak cienkie ciasto zrobiliśmy - ma być złote).
Masa : Mleko zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną. Dodajemy kaszę i mieszając gotujemy do czasu uzyskania gęstej masy. Lekko studzimy, a następnie przekładamy masą upieczone części ciasta (na samej górze ma być placek z orzechami).
Jeżeli nie robiliśmy masy orzechowej to wierzch polewamy polewą czekoladową.
Smacznego ! :)
Musi być pyszne :) Poproszę kawałeczek.
OdpowiedzUsuńNie ma problemu, z chęcią się podzielę ! :)
Usuń