Kiedy tylko zobaczyłam przepis na te ciasto, bardzo byłam ciekawa jego smaku. Na ogół sernik jaki robimy w mnie w domu to ten z rosą albo na czekoladowym cieście, są to sprawdzone przepisy, które zawsze się udają i mamy pewność, że wyjdą pyszne. Tym razem jednak zrobiłam coś innego, muszę powiedzieć, że miło mnie zaskoczył :) Trochę obawiałam się, że spód będzie się rozsypywał, ale nic z tych rzeczy ! :) Dodatkowo dodatek cynamonu w cieście i skórki pomarańczowej w masie serowej nadał sernikowi bardzo fajnego smaku.
źródło : wanilia i kardamon
ciasto :
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g cukru
- 100 g zimnego masła
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
masa serowa :
- 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego (ja użyłam waniliowego z wiaderka)
- 3/4 szkl cukru
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 6 jajek
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 60 g miękkiego masła
Przygotowanie :
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę sypkich składników oraz posiekane na mniejsze kawałki masło. Rozcieramy palcami do czasu aż powstanie kruszonka. Całość dzielimy na pół.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy jedną część kruszonki i lekko dociskamy.
Przygotowujemy masę serową. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy ser i resztę składników całość krótko miksujemy. Masę serową ostrożnie wylewamy na wysypaną jedną część kruszonki, posypujemy drugą częścią ciasta.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez 15 min. Zmniejszamy temperaturę do 150 st. C i pieczemy dalej przez 55 min.
Sernik studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie wkładamy go na kilka godzin lub na noc do lodówki.
Smacznego ! :)
wszytsko co cynamonowe biorę od razu :)
OdpowiedzUsuńSmaczny pomysł z jesienną nutką:)
OdpowiedzUsuńNaprawdę wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńi tak też smakuje ! :)
Usuń