kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

poniedziałek, 5 października 2015

Chleb na zaczynie biga

Pierwszy raz robiłam taki chleb, zazwyczaj robię swój sprawdzony, przy którym nie trzeba się namęczyć. Wystarczy zaczyn (który mam zawsze w lodówce) wymieszać z resztą składników i gotowe, bo później zostaje nam o nim tylko zapomnieć na 12 godz i jedynie włączyć po tym czasie piekarnik. Z tym chlebem jest trochę pracy, ale uwierzcie mi że warto poświęcić mu trochę czasu. Jest pyszny, pięknie wygląda, wiemy co w nim jest, ma same plusy.


źródło : kulinarne szaleństwa maniusi


Z podanego przepisu wychodzą dwa bochenki chleba

zaczyn :
  • 800g mąki pszennej typ 750
  • 544 g wody o temp. 27st. C
  • 0,6g suszonych drożdży (ja dałam ok.1/6 łyżeczki świeżych drożdży)
ciasto :
  • 200g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 206g wody o temp. 41st. C
  • 22g soli
  • ok 1/2 łyżeczki świeżych drożdży lub 2 g świeżych
  • cały zaczyn
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki płatków żytnich




Przygotowanie :

W dużej misce w której będziemy później wyrabiali chleb mieszamy łyżką składniki na zaczyn. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 12 - 14 godzin.

Po tym czasie do zaczynu dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto do czasu, aż będzie nam ładnie odchodziło od ręki i będzie elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godziny. Nasze ciasto będziemy musieli w ciągu pierwszej godziny zagnieść jeszcze dwa lub trzy razy (ja pierwszy raz zagniotłam je po 30 minutach, a drugi raz po 60). Po upływie 3 godzin stolnicę oprószamy sporą ilością mąki i wykładamy połowę ciasta. Ciasto rozciągamy lub wałkujemy na prostokąt i składamy je jak kopertę, następnie powtarzamy to jeszcze ok 3 razy. Miskę posypujemy mąką i wkładamy do niej nasze ciasto. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta i wkładamy je do drugiej miski. Obie miski przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto na 1godz. 15 minut przed końcem wyrastania do piekarnika wkładamy żeliwny garnek z pokrywką lub naczynie żaroodporne i rozgrzewamy piekarnik do 245st. C. Po tych 15 minutach wyjmujemy naczynie, wykładamy je ostrożnie papierem do pieczenia i przekładamy delikatnie jedną część ciasta (drugą miskę wkładamy do lodówki). Chlebek nacinamy w trzech miejscach, nakrywamy go pokrywką i pieczemy 30 min, po upływie tego czasu zdejmujemy pokrywkę i pieczemy chlebek jeszcze ok. 20 min. aż chleb będzie porządnie upieczony (mi wystarczyło 15). Po upieczeniu przekładamy chlebek na kratce i studzimy.




Smacznego ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz