Świetny pomysł na wykorzystanie zalegających białek w zamrażalniku lub tych, które właśnie zostały nam po zrobieniu kruchego ciasta :) Polecam !
Beza :
- 4 białka
- 230 g drobnego cukru lub cukru pudru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu
- odrobina soli
Nadzienie :
- 300 g śmietany kremówki 30 lub 36%
- 180 g serka mascarpone
- opcjonalnie łyżka żelatyny
- maliny, truskawki lub inne ulubione owoce
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie stopniowo wsypujemy cukier nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet, całość dokładnie mieszamy.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ubitą pianę z białek i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy 20 min w 150st.C.
Po upieczeniu zostawiamy ją na kilka minut w blaszce. Prostokątną podkładkę wielkości naszej bezy albo papier do pieczenia posypujemy cukrem pudrem i kładziemy bezę, a następnie odklejamy papier na którym się piekła.
Ubijamy śmietanę i dodajemy serek, ma powstać gęsta, puszysta masa.
Jeżeli chcemy dodać żelatynę, to rozpuszczamy ją w niewielkiej ilości wody, delikatnie studzimy i wlewamy do masy.
Na bezę wykładamy masę, kładziemy owoce i całość zwijamy tworząc roladę.
Zawijamy naszą roladę w papier do pieczenia i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny, do czasu aż masa nam dobrze stężeje. Po tym czasie pozostaje nam tylko cieszyć się delikatnym deserem ! :)
Smacznego ! :)
bardzo słodkie i bardzo pyszne :D
OdpowiedzUsuńMmm super wygląda pewnie też i smakuje :)
OdpowiedzUsuńOł jaa... Czarna magia dla mnie... :)
OdpowiedzUsuń