kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

wtorek, 21 lipca 2015

Rolada bezowa z truskawkami

Świetny pomysł na wykorzystanie zalegających białek w zamrażalniku lub tych, które właśnie zostały nam po zrobieniu kruchego ciasta :) Polecam ! 

źródło : piegusek1976

Beza :
  • 4 białka
  • 230 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu
  • odrobina soli
Nadzienie :
  • 300 g śmietany kremówki 30 lub 36%
  • 180 g serka mascarpone
  • opcjonalnie łyżka żelatyny
  • maliny, truskawki lub inne ulubione owoce

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie stopniowo wsypujemy cukier nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet, całość dokładnie mieszamy. 

Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ubitą pianę z białek i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy 20 min w 150st.C.

Po upieczeniu zostawiamy ją na kilka minut w blaszce. Prostokątną podkładkę wielkości naszej bezy albo papier do pieczenia posypujemy cukrem pudrem i kładziemy bezę, a następnie odklejamy papier na którym się piekła.

Ubijamy śmietanę i dodajemy serek, ma powstać gęsta, puszysta masa.

Jeżeli chcemy dodać żelatynę, to rozpuszczamy ją w niewielkiej ilości wody, delikatnie studzimy i wlewamy do masy.

Na bezę wykładamy masę, kładziemy owoce i całość zwijamy tworząc roladę.

Zawijamy naszą roladę w papier do pieczenia i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny, do czasu aż masa nam dobrze stężeje. Po tym czasie pozostaje nam tylko cieszyć się delikatnym deserem ! :)


Smacznego ! :)

3 komentarze:

  1. bardzo słodkie i bardzo pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm super wygląda pewnie też i smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oł jaa... Czarna magia dla mnie... :)

    OdpowiedzUsuń