kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

piątek, 6 listopada 2015

Ciasto z gruszkami


Przepis powstał z nadmiaru gruszek. Mamy taką ich odmianę, że raczej nie da się z nich zrobić ciasta do którego wrzucamy te owoce i całość zapiekamy. Próbowałam je przygotować w ten sposób i ciasto zwyczajnie nie wyszło. Jak widać, idealne są do takiego rodzaju wypieków, polecam ! :)
  

Składniki na standardową kwadratową foremkę.

Składniki na ciemny biszkopt :
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kopiasta łyżka kakao
Składniki na jasny biszkopt : 
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa :

  • 400 ml śmietany 30%
  • 200 g naturalnego serka homogenizowanego  lub sera z wiaderka
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru 
  • 1 galaretka agrestowa + ok.0,5 szkl wrzątku do jej rozpuszczenia
Masa gruszkowa :
  • ok 5 większych gruszek
  • 2 galaretki gruszkowe lub agrestowe
dodatkowo :
  • kilka gruszek (obieramy i kroimy na pół, a następnie na 3 części lub jak kto woli)

Przygotowanie :

Jasny biszkopt : Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz proszek do pieczenia. Łączymy składniki mikserem. Blaszkę natłuszczamy, obsypujemy mąką lub bułką tartą i wylewamy ciasto. Pieczemy w 170st.C przez 10 - 15 min, musimy obserwować biszkopt, bo długość pieczenia zależy od naszego piekarnika.

Ciemny biszkopt : Analogicznie jak w przypadku jasnego biszkoptu, ale dodatkowo razem z mąkami dodajemy jeszcze kakao.

Biszkopty studzimy.

Masa śmietanowa : Śmietanę ubijamy razem z serkiem, dodajemy cukier puder oraz rozpuszczoną i przestudzoną galaretkę. Całość mieszamy i odstawiamy na chwilę do lodówki, aby nam zaczęła tężeć. Następnie jasny biszkopt wkładamy do formy w którym go upiekliśmy, układamy obok siebie ściśle gruszki i wylewamy na niego tężejącą masę, kładziemy ciemny biszkopt i foremkę chowamy do lodówki. 

Masa gruszkowa : Gruszki obieramy, kroimy w większe kawałki. Wrzucamy do garnuszka, wlewamy ok dwie łyżki wody i smażymy je do czasu, aż zaczną się rozpadać, ale zostawiamy większe kawałki owoców. Garnuszek zdejmujemy z ognia i wsypujemy suche galaretki, całość mieszamy do ich rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia, a następnie chłodzimy w lodówce, przyspieszy nam to czas oczekiwania. Tężejącą masę gruszkową wylewamy na ciemny biszkopt.

Całość wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. 


 Smacznego ! :) 

5 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo pysznie:) zazdroszczę tego nadmiaru gruszek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na prawdę w tym roku było ich zbyt dużo, na bieżąco trzeba wszystko zjadać :)

      Usuń
  2. Ciacho pyszności :) Lubię takie "mokre" ciacha
    Smacznego

    OdpowiedzUsuń