kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

wtorek, 17 listopada 2015

Bułki z płatkami owsianymi

Jeśli ktoś lubi razowe pieczywo, to zachęcam do zrobienia tych bułeczek :) Sama osobiście uwielbiam domowe chleby czy bułki, co jakiś czas lubię zrobić coś nowego i te właśnie bułki zwróciły moją uwagę. Powiem szczerze, że jeśli jemy samą bułeczkę to wyczujemy specyficzny smak, przynajmniej dla mnie smakowały jakoś tak inaczej, jednak z dodatkami, czyli w postaci kanapki są jak najbardziej okej ! :)  

źródło : słodkie niebo


Składniki na namaczankę:
  • 1/2 szkl płatków owsianych (użyłam górskich)
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szkl wrzątku
  • płaska łyżeczka soli
Składniki na ciasto właściwe :
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1,5 szkl mąki pszennej 
  • 1szkl mąki żytniej razowej
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki siemienia lnianego w ziarkach
  • 3 łyżki ciepłej wody

Przygotowanie :

Wszystkie składniki na namaczankę ze sobą łączymy  i odstawiamy do przestudzenia.

Drożdże łączymy z cukrem, dodajemy ciepłą wodę i rozcieramy drożdże. Do miski wrzucamy wszystkie składniki, dodajemy wystudzoną namaczankę, drożdże i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto jest za gęste to dodajemy trochę więcej wody.

Ciasto przekładamy do miski, posypujemy niewielką ilością mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5 godz.

Po tym czasie z ciasta formujemy bułeczki i kładziemy je na natłuszczoną blachę. Odstawiamy na ok 20 min do podrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 180st.C.

Bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy ok 20 min do czasu, aż zaczną nam się delikatnie rumienić.
 Studzimy na kratce.



Smacznego ! :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz