Jeśli ktoś lubi razowe pieczywo, to zachęcam do zrobienia tych bułeczek :) Sama osobiście uwielbiam domowe chleby czy bułki, co jakiś czas lubię zrobić coś nowego i te właśnie bułki zwróciły moją uwagę. Powiem szczerze, że jeśli jemy samą bułeczkę to wyczujemy specyficzny smak, przynajmniej dla mnie smakowały jakoś tak inaczej, jednak z dodatkami, czyli w postaci kanapki są jak najbardziej okej ! :)
źródło : słodkie niebo
Składniki na namaczankę:
- 1/2 szkl płatków owsianych (użyłam górskich)
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki oleju
- 1 szkl wrzątku
- płaska łyżeczka soli
Składniki na ciasto właściwe :
- 20 g świeżych drożdży
- 1,5 szkl mąki pszennej
- 1szkl mąki żytniej razowej
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 3 łyżki siemienia lnianego w ziarkach
- 3 łyżki ciepłej wody
Przygotowanie :
Wszystkie składniki na namaczankę ze sobą łączymy i odstawiamy do przestudzenia.
Drożdże łączymy z cukrem, dodajemy ciepłą wodę i rozcieramy drożdże. Do miski wrzucamy wszystkie składniki, dodajemy wystudzoną namaczankę, drożdże i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto jest za gęste to dodajemy trochę więcej wody.
Ciasto przekładamy do miski, posypujemy niewielką ilością mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5 godz.
Po tym czasie z ciasta formujemy bułeczki i kładziemy je na natłuszczoną blachę. Odstawiamy na ok 20 min do podrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 180st.C.
Bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy ok 20 min do czasu, aż zaczną nam się delikatnie rumienić.
Studzimy na kratce.
Smacznego ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz