kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

środa, 21 maja 2014

Dwukolorowa chałka z kruszonką

Robiłam już z tego ciasta  bułki z porzeczkami i budyniem , które macie tutaj klik , jak również przepyszne jagodzianki z białym serem i lukrem klik . Ciasto jest na prawdę dobre i po raz kolejny coś z niego wyczarowałam. Dzisiaj jest to chałka z dżemem brzoskwiniowym, wyszła pyszna ! :) 


Składniki na ciasto :
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 60 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pół kostki drożdży
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 560 g mąki

  • 1 łyżka kakao

Kruszonka:

  • 1/4 szkl cukru
  • 1/4 szkl mąki
  • 3-4 łyżki zimnego masła

dodatkowo :

  • dżem, u mnie był to brzoskwiniowy, ale oczywiście może być Wasz ulubiony 

Przygotowanie:

Do ciepłego mleka dodajemy masło, łyżkę cukru, roztrzepane jajka i mieszamy do czasu, aż drożdże nam się rozpuszczą.

Mąkę razem z solą przesiewamy do miski. Dodajemy pozostałą część cukru i mleko wymieszane z resztą składników.

Wyrabiamy ciasto do czasu aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Następnie dzielimy je na pół i do jednej części dodajemy łyżkę kakao - zagniatamy ciasto do czasu, aż ładnie połączy nam się z nim połączy. Odstawiamy obie części do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz.

Gdy ciasto nam już wyrośnie, wyciągamy je na obsypaną mąką stolnicę. 

Białe ciasto dzielimy na dwie części i robimy 2 długie wałki, rozwałkowujemy je na ok 5 cm i układamy na nim cienki paseczek dżemu przy dłuższej krawędzi, a następnie zwijamy je w wałeczki tak, aby dżem nam nie wypłynął. Ciasto ciemne również dzielimy na pół i formułujemy dwa wałeczki, tego ciasta już nie nadziewamy.

Układamy na stolnicy wałki obok siebie  ciemny - jasny - ciemny - jasny , dokładnie sklejamy je ze sobą na górze i przeplatamy je ze sobą na przemian.





Tak przygotowaną chałkę przekładamy do natłuszczonej wąskiej blaszki, smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Zostawiamy na ok 20 - 30 min, a następnie pieczemy ok 30 - 40 min (w zależności od piekarnika) w 180st. C. Jeżeli zbyt szybko zacznie nam się rumienić, to warto przykryć ją folią aluminiową żeby nam się nie spaliła :) Studzimy na kratce.



Kroiłam ją kiedy była jeszcze ciepła, dlatego wydaje się taka mokra  :) Była pyszna ! :) 


Smacznego ! :) 

6 komentarzy:

  1. O mamusiu...aż mi ślinka cieknie :P Ten dżemik w środku wygląda rewelacyjnie! Zdecydowanie muszę tak nafaszerować swoją chałkę następnym razem :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam ! Nadziana chałka zawsze inaczej smakuje :) Pozdrawiam ! :)

      Usuń
  2. Domowa w dwóch kolorach pyszna chałeczka. Bardzo mi się spodobała. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przypadła Ci do gustu ! teraz nie pozostaje Ci nic innego jak zabrać się za jej zrobienie :D również pozdrawiam ! :)

      Usuń
  3. Generalnie...jeszcze nigdy nie jadłam pyszniejszego, mięciuchnego ciasta drożdżowego. Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że smakowało ! :) Sama uwielbiam ten przepis i wykorzystuję go do wszystkich drożdżówek :)

      Usuń