Przyszedł czas na jagodzianki ! Od dawna zabierałam się za zrobienie tych słodkich bułeczek, ale jak wiadomo jagód nie mamy przez cały rok.
Wczoraj z mamą i siostrą pojechałam do lasu i nazbierałyśmy całą miseczkę, także od razu trzeba było je wykorzystać ;)
- 300 ml ciepłego mleka
- 60 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- pół kostki drożdży
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 560 g mąki
- kostka chudego sera
- 1 żółtko
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru
- cukier waniliowy
- 1/2 szkl cukru pudru
- 1-2 łyżki wody
- jagody
Do ciepłego mleka dodajemy masło, łyżkę cukru, roztrzepane jajka i mieszamy do czasu, aż drożdże nam się rozpuszczą.
Mąkę razem z solą przesiewamy do miski. Dodajemy pozostałą część cukru i mleko wymieszane z resztą składników.
Wyrabiamy ciasto do czasu aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz.
Gdy ciasto nam już wyrośnie, wyciągamy je na obsypaną mąką stolnicę i ponownie zagniatamy je przez chwilę. Odkładamy na bok i odrywamy mały kawałek ciasta. Rozwałkowujemy go na prostokąt o długości ok 20 cm. Na brzegu krótszego boku (pamiętajmy żeby zostawić kawałeczek ciasta, aby zlepić bułkę) układamy kopiastą łyżkę sera i jagody, zawijamy tak, aby skleić ciasto by nic nam nie wypływało, zostawiając kawałek ciasta takiej długości, aby można nim było obłożyć bułeczkę. Nacinamy go tak, aby powstały paseczki i przekładamy przekrojone kawałki na drugą stronę bułki i zakładamy końcówki pod spód. Tak gotową jagodziankę układamy na blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia. Tak samo postępujemy z resztą ciasta.
Bułeczki przed pieczeniem smarujemy wodą z cukrem. Piekarnik nagrzewamy do 200st C i pieczemy jagodzianki przez ok 15-20 min (jak będą delikatnie brązowe to są już gotowe).
Jeszcze gorące lukrujemy. (jeśli chcemy mieć bardziej gęstszy lukier to dodajemy więcej cukru, tutaj to już wszystko zależy od nas).
Smacznego ! ;)
Zazdroszczę.. Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńWygladaja naprawde pysznie
OdpowiedzUsuńi są pyszne ! ;)
OdpowiedzUsuńChyba też muszę wybrać się do lasu.
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie:)
Zjadłabym, ale dziś mam takiego lenia i nie gotuję:)
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie na konkurs, Cookie do wygrania :)Pozdrawiam
dziękuję ! ;)
OdpowiedzUsuń