Dzisiaj mam dla Was pomysł na obiad, na ogół przeważają na moim blogu słodkości więc mała odskocznia się przyda :) Typowe mielone osobiście trochę już mi się znudziły, więc postanowiłam zabrać się za coś innego. Jak dla mnie fajne połączenie, uwielbiam sos pomidorowy i wszelkie grzyby, no a pieczarki to wręcz wielbię ;)
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego
- 1 kg pieczarek
- 4 cebule
- 2 jajka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 10 łyżek ketchupu pikantnego
- pieprz, sól, cukier do smaku
- bułka tarta
Przygotowanie:
Do mięsa mielonego dodajemy jajka, trochę bułki tartej, doprawiamy do smaku solą i pieprzem - dokładnie ze sobą łączymy.
Z mięsa formujemy pulpeciki wielkości włoskiego orzecha, obtaczamy w mące i smażymy na oleju, przewracając je tak, aby równomiernie się z każdej strony obsmażyły.
Pieczarki obieramy, obgotowujemy w wodzie. Czekamy chwilę, aby trochę przestygły i kroimy na plasterki, a następnie te plasterki na pół. Umieszczamy je razem z pulpecikami w garnuszku.
Cebulę obieramy, kroimy i podsmażamy, a następnie dodajemy do garnuszka z klopsikami i pieczarkami.
W 1 szklance wody rozcieramy koncentrat pomidorowy, 10 łyżek ketchupu, ok. 2-3 łyżek cukru oraz doprawiamy solą, pieprzem lub vegetą. Tak przygotowany sos wlewamy do pulpecików i dusimy wszystko razem ok. 40 min, pamiętając o mieszaniu co jakiś czas, aby nic nam przez przypadek nie przywarło :)
Smacznego ! :)
świetny pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuńNa takie pulpeciki zawsze mam ochotę:)
OdpowiedzUsuńale pysznie wygladaja- swietna inspiracja obiadowa:)))))))))))) pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńpysznie i szybko :) czyli tak jak lubię ;) pozdrawiam i zapraszam po przepisy na grilla http://www.zgrilla.pl/miodowo-imbirowe-grillowane-skrzydelka/
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo pysznie
OdpowiedzUsuń