kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

niedziela, 7 lipca 2013

Pulpeciki w sosie pomidorowym z pieczarkami

Dzisiaj mam dla Was pomysł na obiad, na ogół przeważają na moim blogu słodkości więc mała odskocznia się przyda :) Typowe mielone osobiście trochę już mi się znudziły, więc postanowiłam zabrać się za coś innego. Jak dla mnie fajne połączenie, uwielbiam sos pomidorowy i wszelkie grzyby, no a pieczarki to wręcz wielbię ;) 

Składniki:
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 kg pieczarek
  • 4 cebule
  • 2 jajka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 10 łyżek ketchupu pikantnego
  • pieprz, sól, cukier do smaku
  • bułka tarta

Przygotowanie:

Do mięsa mielonego dodajemy jajka, trochę bułki tartej, doprawiamy do smaku solą i pieprzem - dokładnie ze sobą łączymy.

Z mięsa formujemy pulpeciki wielkości włoskiego orzecha, obtaczamy w mące i smażymy na oleju, przewracając je tak, aby równomiernie się z każdej strony obsmażyły.

Pieczarki obieramy, obgotowujemy w wodzie. Czekamy chwilę, aby trochę przestygły i kroimy na plasterki, a następnie te plasterki na pół. Umieszczamy je razem z pulpecikami w garnuszku.

Cebulę obieramy, kroimy i podsmażamy, a następnie dodajemy do garnuszka z klopsikami i pieczarkami.

W 1 szklance wody rozcieramy koncentrat pomidorowy, 10 łyżek ketchupu, ok. 2-3 łyżek cukru oraz doprawiamy solą, pieprzem lub vegetą. Tak przygotowany sos wlewamy do pulpecików i dusimy wszystko razem ok. 40 min, pamiętając o mieszaniu co jakiś czas, aby nic nam przez przypadek nie przywarło :)



źródło: przepisy majki
Smacznego ! :) 






4 komentarze:

  1. Na takie pulpeciki zawsze mam ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pysznie wygladaja- swietna inspiracja obiadowa:)))))))))))) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie i szybko :) czyli tak jak lubię ;) pozdrawiam i zapraszam po przepisy na grilla http://www.zgrilla.pl/miodowo-imbirowe-grillowane-skrzydelka/

    OdpowiedzUsuń