kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

niedziela, 25 maja 2014

Pieczone donaty

Dawno już miałam na nie ochotę, aż wreszcie je zrobiłam :) Słodka bułeczka oblana czekoladą i kolorową posypką, pycha ! 
Następnym razem zrobię je trochę inaczej, już nie mogę się doczekać ! :) 


Składniki:
  • 300 ml mleka
  • 60g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 kostki drożdży
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 560 g mąki pszennej
dodatkowo :
  • polewa czekoladowa
  • dowolna posypka

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy mleko i 1 łyżkę cukru. W ciepłej mieszance rozpuszczamy drożdże (pamiętajmy że nie może być gorąca !). Następnie dodajemy roztrzepane jajka i wszystko razem mieszamy.

Mąkę wraz z solą przesiewamy do miski i wlewamy mleko z drożdżami i masłem. Dodajemy resztę cukru i całość dokładnie zagniatamy do czasu aż ciasto będzie nam odchodziło  od ręki i ścianek miski. Formujemy kulę i posypujemy delikatnie mąką. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 - 1,5 godz.

Po tym czasie stolnicę obsypujemy mąką i wykładamy ok 1/3 części ciasta. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 - 1 cm i wycinamy większą szklanką kółka, a następnie mniejszą środki. Donaty układamy na natłuszczonej blaszce. Tak postępujemy też z resztą ciasta.

Przygotowane donaty odstawiamy na ok 20min do podrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st C przez ok 10 - 15min . Po upieczeniu studzimy na kratce, a następnie maczamy w polewie oraz posypce. Odkładamy do czasu zastygnięcia czekolady.




Smacznego ! :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz