kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

sobota, 2 stycznia 2016

Pierniczki

Już kilka dni po świętach i może przepis powinien pojawić się przed świętami, ale jakoś nie było na to czasu. Dodaję teraz, po świętach też je warto zrobić ! :)


Składniki :
  • 250 g mąki pszennej
  • 75 g masła
  • 1/3 szkl cukru
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 opak przyprawy do piernika
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Przygotowanie:

W garnuszku rozpuszczamy masło, cukier, miód, przyprawę do piernika, kakao i cynamon, a następnie całość studzimy.

Do szklanki wsypujemy sodę i rozpuszczamy ją w 1 łyżeczce zimnej wody.

Do garnuszka z rozpuszczonymi składnikami wlewamy sodę i mieszamy. Dodajemy żółtko i ponownie dokładnie mieszamy. Teraz dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i znowu całość ze sobą łączymy. Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy je rękami do czasu uzyskania jednolitego ciasta (w razie potrzeby możemy delikatnie podsypać mąką lub jeśli ciasto jest za gęste dodajemy łyżkę śmietany).

Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.

Po tym czasie ciasto cienko wałkujemy i wycinamy foremkami pierniczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 5-8 min, najlepiej zerkać czy nie są już gotowe, bo to wszystko zależy od piekarnika.

Ostudzone pierniczki lukrujemy.



Smacznego ! :) 

2 komentarze:

  1. Pierniczki słodko wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pierniczka zwłaszcza od babci :) ma trochę inna recepturę ale pewnie smak jest zachowany :)

    OdpowiedzUsuń