kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

wtorek, 29 grudnia 2015

Tarta z makiem

Co roku na Wigilię była u nas rolada z makiem, w tym jednak zdecydowałyśmy się z mamą na coś innego. Tarta jest na prawdę bardzo dobra i dodatkowo pięknie wygląda, dlatego pełni też fajną rolę dekoracji :) 








































Ciasto :
  • ok 300g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 150 g masła
  • odrobinka proszku do pieczenia
Dodatkowo :
  • 1 puszka masy makowej z bakaliami
  • 2 białka pozostałe z ciasta
  • cukier puder do posypania tarty

Przygotowanie :

Składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę i zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Formę na tartę (23 cm) natłuszczamy i wykładamy na nią rozwałkowaną część ciasta (3/4 całości ciasta, reszta będzie potrzebna nam do gwiazdek). Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy groch lub ryż do obciążenia i wstępnie zapiekamy nasz spód ok. 10 min w 200st. C. W trakcie podpiekania spodu, pozostałą 1/3 część ciasta cienko rozwałkowujemy i wycinamy gwiazdki.

Po upływie 10 min zdejmujemy obciążenie i na spód wykładamy masę makową wymieszaną bardzo dokładnie z 2 białkami, wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika. Pieczemy dalej tartę przez ok. 35 min w 170st. C (ja swoją przykryłam papierem do pieczenia i tak piekłam, bo boki za szybko mi się przypiekały). Po 35 min. wyciągamy tartę i układamy gwiazdki według uznania, podpiekamy jeszcze jakieś 5 min.

Studzimy i posypujemy tartę cukrem pudrem.


Smacznego ! :) 

2 komentarze:

  1. taka alternatywa dla makowca - fajne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie :)
    Zapraszam do udziału w konkursie urodzinowym :) http://nastoletniewypiekanie.blogspot.com/2016/06/konkurs-sodko-oryginalnie-i-urodzinowo.html
    e :)

    OdpowiedzUsuń