Ciasto :
- ok 300g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 3/4 szkl cukru pudru
- 150 g masła
- odrobinka proszku do pieczenia
Dodatkowo :
- 1 puszka masy makowej z bakaliami
- 2 białka pozostałe z ciasta
- cukier puder do posypania tarty
Przygotowanie :
Składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę i zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Formę na tartę (23 cm) natłuszczamy i wykładamy na nią rozwałkowaną część ciasta (3/4 całości ciasta, reszta będzie potrzebna nam do gwiazdek). Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy groch lub ryż do obciążenia i wstępnie zapiekamy nasz spód ok. 10 min w 200st. C. W trakcie podpiekania spodu, pozostałą 1/3 część ciasta cienko rozwałkowujemy i wycinamy gwiazdki.
Po upływie 10 min zdejmujemy obciążenie i na spód wykładamy masę makową wymieszaną bardzo dokładnie z 2 białkami, wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika. Pieczemy dalej tartę przez ok. 35 min w 170st. C (ja swoją przykryłam papierem do pieczenia i tak piekłam, bo boki za szybko mi się przypiekały). Po 35 min. wyciągamy tartę i układamy gwiazdki według uznania, podpiekamy jeszcze jakieś 5 min.
Studzimy i posypujemy tartę cukrem pudrem.
Smacznego ! :)
taka alternatywa dla makowca - fajne!
OdpowiedzUsuń