kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

piątek, 15 listopada 2013

Marchewkowe rogaliki

Bardzo fajne w smaku rogaliki, dużo daje też rodzaj dżemu jakim nadzialiśmy nasze wypieki, ja wybrałam tym razem śliwkową nutellę, bo miałam na nią wielką ochotę :)  Przepis podkradłam z blogu mojepasjekrakow.blogspot :) 


Składniki :
  • 200 g marchewki startej na drobnej tarce
  • 250 g margaryny
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • dżem lub marmolada 
  • cukier do posypania

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i dokładnie zagniatamy (w razie potrzeby można dać więcej mąki, bo to zależy jaka jest wilgotność marchewki).

Formujemy wałek i dzielimy go na 4 części, następnie każdą część rozwałkowujemy na grubość ok. 3mm (podsypujcie stolnicę mąką, bo będzie się kleiło ! :)) i dzielimy okrąg na 6 części tworząc trójkąty.

Na szerszą część ciasta kładziemy łyżeczkę dżemu i zwijamy ciasto tworząc rogalika. Następnie układamy je na blaszce i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170st. C przez ok 30-40 min.

Gotowe rogaliki studzimy na kratce i już ostudzone możemy posypać cukrem pudrem.


Smacznego ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz