kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

poniedziałek, 17 czerwca 2013

Sernik na zimno

Na dzisiaj proponuję delikatny sernik na zimno, nie ma nic lepszego niż zimne desery na upalne dni ! ;) Ciasto jest nie za słodkie, delikatne, no i najważniejsze ... jest PYSZNE !
Opcjonalnie możecie dodać też ulubione sezonowe owoce, lato jest przecież po to, by korzystać ze wszystkiego :) 

Składniki :

Biszkopt:
  • 2 duże jajka lub 3 mniejsze
  • 3/4 szkl cukru
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa :
  • 1 kg sernikowego sera w wiaderku (użyłam waniliowego z biedronki)
  • 3 rodzaje galaretek (ja użyłam brzoskwiniowej, poziomkowej i agrestowej)
  • opcjonalnie barwnik spożywczy 
Dodatkowo :
  • galaretka o ulubionym smaku (u mnie pomarańczowa)
Przygotowanie :

Biszkopt :  Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną  i proszek do pieczenia, dokładnie miksujemy.

Okrągłą tortownicę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą, masę wylewamy i pieczemy w piekarniku w 180st.C ok 15 min (oczywiście wszystko zależy od piekarnika, więc należy co jakiś czas zaglądać czy nie jest już gotowy).

Ostudzony biszkopt nasączamy wodą z cukrem.

Masa serowa : Jedną galaretkę rozpuszczamy w 1szkl gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego stężenia.

1/3 sera chwilę miksujemy, następnie dodajemy przestudzoną galaretkę, dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wylewamy na nasączony biszkopt. Wstawiamy do lodówki, aby warstwa nam zastygła.

Po tym czasie przygotowujemy drugą i trzecią galaretkę tak samo jak poprzednią. Kolejną 1/3 część serka miksujemy i dodajemy jedną tężejącą galaretkę (u mnie tutaj była zielona- agrestowa, dodatkowo dodałam zielony barwnik aby kolor był wyrazisty). Pozostałą część serka przygotowujemy tak samo jak wcześniejsze, dodajemy poziomkową galaretkę. I tutaj masę podzieliłam na pół, do jednej dodałam czerwony barwnik, a do drugiej niebieski.

Teraz tworzymy paski, tak samo jak w przypadku zebry : wylewamy zieloną warstwę, na to czerwoną, następnie niebieską i tak robimy do skończenia się mas : zielona-czerwona-niebieska-zielona-czerwona-niebieska-...

Wstawiamy do lodówki do stężenia.

Rozpuszczamy pomarańczową galaretkę wg. przepisu na opakowaniu i tężejącą wylewamy na ciasto. Odstawiamy w zimne miejsce.



Smacznego ! ;) 

10 komentarzy:

  1. Bajecznie wygląda ten sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudo!Super kolory!

    Miłego wieczoru,

    A.

    OdpowiedzUsuń
  3. a jaki smak, jutro chyba zrobię powtórkę z rozrywki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. tęcza :D pozdrawiam i zapraszam na potrawy z grilla http://www.zgrilla.pl/grillowane-pieczarki-nadziewane-salami-szpinakiem-i-serem/

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna tęcza ! Na pewno smakowita :) Pozdrawiam ciepło !

    OdpowiedzUsuń
  6. Prawdziwie tęczowe kolory-Dosłownie kopia tęczy po burzy

    OdpowiedzUsuń