kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

czwartek, 30 maja 2013

Pani Walewska


Składniki :

Placki (ciasto kruche):

 - 2 pełne szklanki mąki
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1 torebka cukru wanilinowego
-  0,5 szklanki cukru pudru
 -  200 g masła
 -  4 żółtka
 -  1 słoik dżemu z czarnej porzeczki

Masa bezowa:

- białka z 6 jaj
 - 2 szklanki cukru pudru
 - 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
 - 6 łyżek posiekanych orzechów włoskich

Masa budyniowa:

 - 0,5 litra mleka
 - 2 łyżki mąki pszennej
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 torebka cukru wanilinowego
 - 2 żółtka
 - 250g masła roślinnego ( dałam masło )

Przygotowanie :

Placki 

Mąkę przesiewamy na stolnicy razem z proszkiem do pieczenia.  Dodać cukier wanilinowy, cukier puder oraz masło. Posiekać nożem na małe kawałeczki. Dodać żółtka.

Zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 części,  następnie rozwałkowujemy na prostokątne placki (ja robiłam w dużej blaszce i rozwałkowywałam bezpośrednio na papierze do pieczenia ).

Ciasto wraz z papierem wkładamy do dwóch foremek, smarujemy dżemem i pieczemy jednocześnie w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 175°.

Masa bezowa

Białka ubijamy na sztywno i stopniowo, wciąż ubijając dosypujemy cukier puder, na końcu  dodajemy mąkę ziemniaczaną.

Masę rozprowadzamy na warstwie dżemu na obydwu plackach i posypujemy posiekanymi orzechami.

Pieczemy placki jednocześnie przez około 20 - 30 min minut w temperaturze 150°. (wszystko zależy oczywiście od piekarnika więc najlepiej zerkać co jakiś czas czy nie trzeba przypadkiem już ich wyjąć).


Masa budyniowa

Odlewamy 0,5 szklanki mleka i mieszamy z  mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem wanilinowym oraz żółtkami. 

Resztę mleka zagotowujemy i dolewamy połączone składniki masy budyniowej. 

Mieszamy i jeszcze raz zagotowujemy, odstawić z ognia i ostudzić.

Masło ucieramy  i dodajemy po 1 łyżce ostudzonej masy budyniową\ej.

Całą masę wykładamy  na 1 placku (na warstwie bezy), przykryć drugim.



* Ciasto najlepsze jest po kilku godzinach lub następnego dnia, przechowywać w chłodnym miejscu.


Smacznego ! ;) 

3 komentarze:

  1. Smakowite:)polecam różnego rodzaju konfitury dostępne na www.anielskieprzysmaki.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ ono pysznie wygląda :) Jadłabym mniam mniam :)

    Zapraszam do podglądania moich początków ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale. Aż chciałabym zabrać kawałeczek do herbaty ;)
    Pozdrawiam


    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń