kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

środa, 8 maja 2013

Tort z bitą śmietaną i brzoskwiniami

"20 lat minęło jak jeden dzień ...". Właśnie taki klimat miałam przedwczoraj, kawałek tortu, piosenka która odzwierciedlała mój stan tamtego dnia i pełen relaks ! 
Długo nie mogłam zdecydować się co do tortu, bo najpierw chciałam typowo masowy, później chciałam coś z bananami, później jakiś delikatny na zimno, no i wyszło, że zrobiłam właśnie ten. Co mogę powiedzieć?  Jest nie przesłodzony, delikatny, rozpływający się w ustach ... po prostu  IDEALNY ! Chyba nie muszę dodawać jak szybko zniknął z patery ;) Zachęcam do wypróbowania, bo na prawdę warto ;) 


Składniki na biszkopt jasny :
  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 szkl cukru
  • 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na ciemny biszkopt :
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 3/4 mąki pszennej
  • 1/3 mąki ziemniaczanej
  • 2 duże łyżki gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia :
  • ok 3/4 szkl herbaty
  • syrop z brzoskwiń (z puszki)
Pozostałe składniki :
  • dżem brzoskwiniowy (użyłam łowicza)
  • dżem porzeczkowy 
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • duża puszka brzoskwiń
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 1 śnieżka w proszku
  • 1 śmietan-fix
  • ok.3-4 łyżek cukru pudru 

Przygotowanie:

Jasny biszkopt : Jajka rozbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą, białawą masę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wszystko miksujemy. Blaszkę natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą lub  wykładamy papierem do pieczenia. Masę na biszkopt wylewamy na blaszkę, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 35-40 min w 180st. C do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu musimy przekroić biszkopt na pół (u mnie akurat wyszedł biszkopt trochę za wysoki i musiałam podzielić go na 3 części, jedną odłożyłam).

Ciemny biszkopt : Przygotowujemy tak samo jak jasny, tylko dodajemy kakao i skracamy czas pieczenia do ok. 20 min. Po upieczeniu odkrajamy cienką, górną część biszkoptu i kruszymy - to będzie nasza posypka na boki ciasta.

Zaparzamy herbatę i studzimy. Brzoskwinie wyciągamy na talerzyk, a sok łączymy razem z herbatą.

Część brzoskwiń kroimy w kosteczkę, a cześć na półplasterki - to będzie nam służyło do dekoracji.

Mus brzoskwiniowy : 1 galaretkę rozpuszczamy w ok. 1 szklance wody, czakamy aż wystygnie. Do ostudzonej galaretki dodajemy dżem brzoskwiniowy i dokładnie ze sobą łączymy. Odstawiamy w chłodne miejsce do czasu, aż już trochę stężeje.

Bita śmietana : Schłodzoną śmietanę ubijamy kilka minut, ale nie za długo, dodajemy śnieżkę, śmietan fix i cukier puder (tutaj możemy dodać więcej cukru, wszystko zależy od tego jak bardzo słodki chcemy mieć tort, chociaż myślę, że te 3-4 łyżki są wystarczające). Ubijamy jeszcze chwilkę.

Przełożenie :

1) Jasny biszkopt --> dobrze nasączamy i wykładamy tężejący już mus brzoskwiniowy. Odstawiamy do  lodówki, do czasu aż nie będzie nam się rozpływał
2) Ciemny biszkopt --> dobrze nasączamy, wykładamy dżem z czarnej porzeczki (dałam niecały słoiczek), na to wykładamy grubszą warstwę bitej śmietany i  brzoskwinie pokrojone w kostkę (trochę je powduszałam w masę)
3) Drugi jasny biszkopt (to jest już góra)--> nasączamy i smarujemy cienko masą śmietanową górę i boki.
4) Boki tortu obsypujemy pokruszonym ciemnym biszkoptem, z pozostałej bitej śmietany szprycą dekorujemy tort, a na środku układamy półplasterki brzoskwiń, zalewamy je tężejącą drugą galaretką.



Smacznego ! ;) 

28 komentarzy:

  1. Smakowicie wygląda, pyszności ;) Zapraszam na mój blog: http://przystolewogrodzie.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuej za przepis :) Wygląda cudownie i bardzo pracochłonnie ! :) ja na aż tak skomplikowany przepis chyba nie moge się porwac :P

    OdpowiedzUsuń
  3. tylko tak się wydaje że jest skomplikowany, z resztą dla jego smaku zrobiłabym wszystko, także niedłuo powtórka z rozrywki ! ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy na warstwie musu jest bita śmietana? Bo
    Widać na zdjęciu biały kolor. Tort jest świetny
    Już robiłam. Z góry dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Tak, delikatnie posmarowałam bitą śmietaną, bo zajęłam się na chwilę czymś innym i mus mi niestety zastygł zbyt szybko :) Musiałam sobie poradzić tak, bo inaczej tort by się "rozjechał" :) Pozdrawiam ! :)

      Usuń
  5. Dziękuję
    Bardzo za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  6. witam a czemu są dwie galaretki w przepisie a użyta jest tylko jedna do musu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "zalewamy je tężejącą drugą galaretką." tak jak wspomniałam na końcu, drugą galaretką zalewamy pokrojone brzoskwinie na wierzchu tortu :)

      Usuń
  7. Dziękuję za przepis.. wyszedł mi fantastyczny tort, a przyznam, że to mój pierwszy w życiu torcik ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo że torcik wyszedł perfekcyjnie ! :) pozdrawiam ! :)

      Usuń
  8. A ja dziś robię tort z tego przepisu już drugi raz:) moje dzieci i goście są nim zachwyceni:)Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo ! :) Ja robiłam ten tort ostatnio 3 lutego na urodziny siostry,jest przepyszny ! Nie za słodki, delikatny... idealny ! :)

      Usuń
  9. a coś więcej o nasączaniu, bo jest napisane ze mocno nasaczamy ale czym i jak jesli mozna prosic o podpowiedz. Z góry dzięki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam cukier rozpuszczony w wodzie :) ok 2 łyżek cukru rozpuszczamy w 1 szkl gorącej wodyi studzimy. Dodatkowo można dać kilka kropelek aromatu, jeżeli chcemy uzyskać jakiś smak/zapach :)
      pozdrawiam !

      Usuń
    2. polecam cukier rozpuszczony w wodzie :) ok 2 łyżek cukru rozpuszczamy w 1 szkl gorącej wodyi studzimy. Dodatkowo można dać kilka kropelek aromatu, jeżeli chcemy uzyskać jakiś smak/zapach :)
      pozdrawiam !

      Usuń
  10. Mam pytanie - na jakiej średnicy tortownicę jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
  11. Na jakej średnicy tortownice jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
  12. Na jakiej średnicy tortownice jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam w jakiej ilości rozpuścić drugą galaretkę ( tą co idzie na wierzch) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję w 1 szklance, chociaż i tak zapewne nam jej trochę zostanie :)

      Usuń
    2. Proponuję w 1 szklance, chociaż i tak zapewne nam jej trochę zostanie :)

      Usuń
  14. Witam a do czego będzie wspomniana herbata że sokiem z brzoskwiń,? Można tym nasaczyc biszkopt?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Herbata z sokiem jest do nasączenia :)

      Usuń
  15. Witam czy biszkopt można nasaczyc wspomnianym wcześniej sokiem z brzoskwiń i herbata?

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam czy można biszkopt nasaczyc sokiem z brzoskwiń połączony z herbata?

    OdpowiedzUsuń