kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

piątek, 28 czerwca 2013

Owsiane ciasteczka

Miałam na zbyciu jednego banana i w sumie nie chciało mi się go jeść tak normalnie, więc postanowiłam coś z niego zrobić. Najpierw myślałam o pancakes, później o jakimś twarożku z bananem, no i ostatecznie padło na baaaaaardzo zdrowe ciasteczka ;) Nie mają one praktycznie tłuszczu oraz cukru, także wszystko co jest zbędne odrzuciłam ;) 


Składniki:
  • 1 banan
  • 1-2 szkl. płatków owsianych
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 4-5 łyżek miodu
  • ziarka słonecznika
  • orzechy włoskie
  • żurawina, rodzynki oraz inne dodatki które chcemy dodać

Przygotowanie:

Banana rozduszamy dokładnie widelcem.

Dosypujemy płatki owsiane, olej rzepkowy (jeśli nie mamy możemy dodać oliwy lub po prostu to pominąć), miód (próbujemy, czy ciasteczka będą dla nas wystarczająco słodkie, jeśli nie to dodajemy więcej według naszego uznania), ziarka, posiekane orzechy oraz żurawinę. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mi akurat skończył się papier i użyłam silikonowej formy do muffinek.

Pieczemy w 180st C przez ok 15-20 min, musimy sprawdzać czy nie są już gotowe, jak brzegi są brązowe to możemy wyciągać ;)


Smacznego ! ;) 

9 komentarzy:

  1. Dobry pomysł na wykorzystanie banana;)Muszę pamiętać o tym przepisie!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ładnie wyglądają i z pewnością pysznie smakują :) aż narobiłaś mi ochoty na takie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne, pełne zdrowia ciasteczka - lubię takie ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ładniutkie te Twoje ciasteczka:) mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapraszam na mój nowy Fanpage oraz na konkurs z super nagrodami. o wygrania książki kucharskie oraz produkty Kupiec. Pozdrawiam Agnieszka http://potravel.pl/2013/08/15/konkurs-konkurs/

    OdpowiedzUsuń
  6. właśnie je upiekłam - rewelacja!!! :):)

    OdpowiedzUsuń