kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

czwartek, 4 grudnia 2014

Chałka 3


Na blogu mam już przepis na dwie chałki, dzisiaj pokażę Wam trzeci. Oczywiście równie pyszny, z dużą ilością kruszonki, czyli tak jak lubię. Dodatek kandyzowanej skórki pomarańczowej sprawił, że w domu zapachniało świętami. Tak tak, to już niedługo ! :) Chałka najlepsza jest jeszcze ciepła, ze szklanką mleka wręcz idealna ! Moja nie zdążyła ostygnąć, jak ponad połowy już nie było :) 


Składniki (chałka ok. 30cm długości) :

  • 3,5 szkl mąki 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 30 g drożdży
  • 1/2 szkl cukru
  • 3/4 -1szl szkl mleka
  • 2 jajka + 1 jajko do posmarowania chałki
  • 1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki rodzynek
  • szczypta soli
  • 50 g masła
dodatkowo :
  • kruszonka ze sprawdzonego przepisu, ja najczęściej robię 'na oko'

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru.

Do miski wrzucamy resztę składników + rozpuszczone drożdże - wyrabiamy ciasto do czasu aż będzie gładkie i będzie odchodziło nam ładnie od rąk i ścianek miski. Tak przygotowane ciasto formujemy w kulę, posypujemy delikatnie mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1,5 godz.

Po tym czasie wykładamy ciasto na obsypaną mąką stolnicę i dzielimy je na 6 części. Z każdej uformować wałeczek, równej długości. Trzy gotowe wałeczki ciasta układamy w pionie, a następnie na środku tych wałeczków układamy kolejne trzy kawałki ciasta, ale tym razem w poziomie. Robimy z ciasta plecionkę i końcówki ciasta podwijamy pod spód. Gotową chałkę przekładamy ostrożnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na ok 30 min.



Piekarnik nagrzewamy do 175st C. Wyrośniętą chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem + 1 łyżeczka mleka i posypujemy kruszonką. Pieczemy 25 - 30 min (jeżeli za szybko nam się przypieka to radzę drożdżówkę przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową). Studzimy na kratce.

Teraz zostaje nam tylko delektowanie się smakiem domowej drożdżówy ! :) 



Smacznego ! :) 

7 komentarzy:

  1. rewelacja, uwielbiam chałkę, najlepiej z miodem i mlekiem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko jest idealne do drożdżowych, słodkich bułek :)

      Usuń
  2. Nie dziwi mnie, że nie zdążyła ostygnąć, u mnie też by nie miała szans :)

    OdpowiedzUsuń
  3. przepiękna wyszła ta chałka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. domowa chałka ♥ zawsze z midoem + kakao :))

    OdpowiedzUsuń