kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

sobota, 29 listopada 2014

Chrupiące ciasteczka z płatkami kukurydzianymi i kokosem

 Przepis na ciasteczka widziałam już na wielu blogach, także konkretnego źródła nie podam. Ciasteczka idealne do porannej kawy, dla dziecka do szkoły, czy na uczelnię, czyli jak to ciasteczka, idealne dla każdego :) Brałam ostatnio udział w konkursie i wygrałam dwupak miodów - tak, chwalę się , a co ! :) 


Składniki :
  •   130 g miękkiego masła 
  •   3/4 szklanki cukru
  •    2 jajka
  •   1/2 opakowania cukru wanilinowego
  •     2 łyżki rodzynek
  •    100 g wiórków kokosowych
  •     1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  •   1/2 łyżeczki sody
  •   1,5 szkl mąki
  •   90g pokruszonych płatków kukurydzianych

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowych na puszystą masę, następnie dodajemy 1 jajko - dokładnie miksujemy i dodajemy 2 jajko - ponownie dokładnie łączymy ze sobą składniki.

Mąkę łączymy z sodą i proszkiem do pieczenie i wsypujemy mieszankę do masy - mieszamy całość przez chwilkę na najniższych obrotach miksera.

Wsypujemy wiórki kokosowe oraz rodzynki i ponownie wszystko ze sobą łączymy.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, nabieramy łyżeczką masę a następnie obtaczamy ciasteczka w pokruszonych płatkach kukurydzianych i układamy na blaszce. Radzę nie ugniatać ciasteczek na płasko bo i tak podczas pieczenia się trochę rozleją :) Pieczemy w 180st. C 15-20 min.




Smacznego ! :) 






5 komentarzy:

  1. Nigdy nie probowałam miodu spadziowego. :) A ciasteczka zapisuję do wypróbowania, wyglądają na takie "w moim guście". :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja jeszcze też nie poznałam jego smaku, na razie czeka na odpowiedni moment :p

      Usuń
  2. mniam, te miodziki :)
    ciasteczka wyglądają superancko, u nas tylko ja jadam kokos, ale może kiedyś połakomię się na dogodzenie sobie samej hahahahahaha :)

    OdpowiedzUsuń