kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

czwartek, 16 października 2014

Czosnkowe bułeczki

Mam wiele przepisów, które czekają na swoją kolej. Tak właśnie było też z tymi bułeczkami :) A co mogę o nich powiedzieć? Są po prostu przepyszne ! Jeśli macie ochotę na jakieś wytrawne bułeczki i co najważniejsze macie trochę czasu i chęci to sięgnijcie po ten przepis, na prawdę są mega. Nawet mogę stwierdzić, że lepsze od tych sklepowych :)


Składniki:
  • 400 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 30 g drożdży
  • 260 g ciepłego mleka
  • 30 g rozpuszczonego masła

Nadzienie:
  • 60 g miękkiego masła
  • 6 ząbków czosnku - drobno posiekanych
  • suszona lub świeża natka pietruszki

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłym mleku. Następnie wlewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie, jednolite ciasto, które będzie odchodziło od ręki. Formujemy kulę, delikatnie posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godz.

Po tym czasie odrywamy kawałki ciasta , robimy dłuższy wałeczek, delikatnie go spłaszczamy i układamy na natłuszczonej blaszce. Odstawiamy do ponownego napuszenia na ok. 20 min.

Wyrośnięte bułeczki nacinamy dość głęboko wzdłuż lub dwa razy w poprzek. Składniki nadzienia dokładnie ze sobą mieszamy i wykładamy je w nacięcia.

Pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok 20 min.

Od razu po upieczeniu smarujemy bułeczki delikatnie wodą . Najlepsze są jeszcze ciepłe ! :)



źródło : słodkie impresje
Smacznego ! :)

5 komentarzy: