kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

czwartek, 19 grudnia 2013

Piernik staropolski ETAP II i III

ETAP II 

4-5 dni przed świętami -  Ciasto dzielimy na 3 równe części, rozwałkowujemy na kształt blaszki na papierze do pieczenia (ciasto ma mieć nie więcej niż 5 mm), pieczemy w 180st C. przez 15-20 min. Takk robimy z każdym kawałkiem ciasta.

POWIDŁA ŚLIWKOWE:
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych (410g)
  • 150 g suszonych śliwek
  • starta skórka z 1/2 pomarańczy
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • opcjonalnie 1 łyżka miodu
Wszystko łączymy razem w garnku, gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby nam nie przywarło. Powidła smażymy do czasu uzyskania gęstej konsystencji - blendujemy  i od razu ciepłe powidła wykładamy na wystudzony pierwszy placek piernikowy, na niego kładziemy drugi placek i obciążamy deską do krojenia. Zostawiamy ciasto na ok 1-2 godz, aby powidła nam dobrze wystygły i stężały. (Warto jest wyrównać powidła o bokach, żeby były równe z piernikiem).

WARSTWA ORZECHOWA:
  • 450 g mielonych orzechów włoskich
  • 300g masła/margaryny
  • 350g cukru
  • 5 łyżek kremówki
  • 2 łyżki spirytusu
Rozpuścić masło z cukrem i śmietanka, dodać zmielone orzechy i dokładnie wymieszać. Odstawiamy na 3-4 godz do lodówki wystudzoną masę. Po tym czasie ją wyjmujemy, dodajemy 2 łyżki spirytusu i dokładnie mieszamy. Masę orzechową wykładamy na drugi blat piernikowy i przykrywamy trzecim (można warstwę orzechową delikatnie posmarować powidłami, aby mieć pewność, że warstwy się złączą). Ponownie obciążamy całość deską i odstawiamy na 2 godz.  Całość zwijamy w folię spożywczą lub lnianą ściereczkę i odstawiamy na kilka dni.







































ETAP III - POLEWA
  • 100g czekolady deserowej
  • 100g śmietanki 30%
  • 1 łyżka miękkiego masła
Śmietankę zagotowujemy, dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy do momentu całkowitego połączenia się składników, dodajemy miękkie masło i mieszamy. Przestudzoną polewę rozprowadzamy dokładnie z każdej strony.





Smacznego ! :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz