Zaczyn:
- 1/2szkl mąki pszennej
- 1/4 szkl wody
- 1/2 łyżeczki suchych drożdzy (ja dałam świeże - mały kawałeczek, może tak połowę 1/4 kostki)
Ciasto właściwe:
- 3 i 1/2 szkl mąki pszennej
- 1 i 1/4 szkl wody
- 1 szkl puree z dyni
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka suchych drożdży lub ok 20-30g świeżych
- wcześniej przygotowany zaczyn
Przygotowanie:
Składniki na zaczyn dokładnie mieszamy (ja robiłam to w takim średnim słoiczku) i odstawiamy na 12-16 godz. w temperaturze pokojowej. Najlepiej zrobić go wieczorem, aby rano można było już się zabrać za przygotowanie chlebka ;)
Wszystkie składniki na ciasto właściwe wrzucamy do miski i dokładnie zagniatamy - ciasto ma być lśniące, gładkie i powinno ładnie odchodzić od ręki.
Formujemy kulę, obsypujemy delikatnie mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godz (ma podwoić swoją objętość).
Po tym czasie natłuszczamy 2 mniejsze podłużne blaszki lub 1 dłuższą i wykładamy ciasto. Wyrównujemy wierzch i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 1h , ciasto powinno nam się napuszyć na całą wysokość blaszki :)
Piekarnik nagrzewamy do 220st C i wkładamy chleby na 30min. (Zależy też od piekarnika, ja piekłam chyba 40-45min także sprawdzajcie)
* Jeśli zacznie nam się za bardzo przypiekać to warto nakryć go folią aluminiową :)
Smacznego ! ;)
Robiłam podobny, mi smakował bardzo :)
OdpowiedzUsuń