kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

niedziela, 1 września 2013

Grahamki

Już dawno chciałam zrobić domowe grahamki i wreszcie znalazłam czas i się za to zabrałam. Przepis wyszukałam w internecie i muszę powiedzieć że bardzo przypadł mi do gustu, chociaż dalej będę poszukiwała jakiegoś fajnego przepisu na bułeczki zrobione w całości bez dodatku pszennej mąki. A może Wy macie jakieś propozycje? Chętnie przygarnę fajny przepis i go wypróbuję :)

Składniki:
  • 150 g mąki pszennej
  • 300 g mąki graham
  • 150 - 250 ml ciepłej wody
  • ok. 30g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Drożdże i cukier rozpuszczamy w 3/4 szkl ciepłej wody.

Obie mąki, sól, olej, rozpuszczone drożdże wrzucamy do miski i zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Jeżeli wody jest za mało to dolewamy tyle, aby ciasto miało pożądaną konsystencję.

Gotowe ciasto posypujemy delikatnie mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po tym czasie formujemy bułeczki i układamy je na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Ponownie odstawiamy, aby nam podrosły.

Smarujemy je wodą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st. C przez 15-20 min.



Smacznego !  ;) 


2 komentarze:

  1. muszę kupić mąkę graham i upiec takie bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe i do tego jeszcze grahamki...mniam!

    OdpowiedzUsuń