Od dawna chciałam zrobić domową granolę, która będzie dla mnie śniadaniową odmianą, bo na ogół uwielbiam wcinać płatki śniadaniowe z baaardzo zimnym mlekiem. To jest to co kocham ! :)
Miałam swoje pierwsze starcie z granolą i mogę powiedzieć że jest ok, chociaż mogłam ją trochę krócej "suszyć". Następnym razem wyjdzie idealna ! :)
Składniki :
- 1,5 szkl płatków owsianych
- 2 łyżki otrębów
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 1/4 szkl. orzechów włoskich
- 1/4 szkl orzechów laskowych (tych akurat nie miałam i dałam po prostu 1/2 szkl. orzechów włoskich)
- odrobina soli
- cynamon, imbir, gałka muszkatołowa (dałam razem 2 łyżeczki )
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju
- 1 duże lub 2 małe jabłka
- płatki kukurydziane
- prażona pszenica z miodem
- 1/4 - 1/2 szkl rodzynek
- 1/4 szkl suszonej żurawiny (zabrakło mi niestety ;) )
Przygotowanie :
Piekarnik nagrzać do 170st. C
Wszystkie suche składniki wymieszać (rodzynki, pszenicę i żurawinę zostawiamy i dodajemy dopiero do suchej już granoli !)
Jabłko zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do niego olej i miód, zamieszać i wlać do suchych składników.
Wszystko dokładnie połączyć i przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia.
Piec ok. 1 godz. co jakiś czas mieszając do czasu zrumienienia się składników i całkowitego wysuszenia.
Wyłączyć piekarnik, dodać rodzynki, pszenicę i żurawinę. Pozostawić w uchylonym piekarniku.
Granolę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego ! ;)
Domowa granola jest najlepsza :)
OdpowiedzUsuńjabłka i cynamon to idealne połączenie ,a do tego w pysznej domowej granoli - ekstra ;D
OdpowiedzUsuńPyszna, pyszna:) A ja porywam jeszcze tą babeczkę z tytułu bloga, jest ... cudna:)
OdpowiedzUsuń