kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

wtorek, 29 stycznia 2013

Trufle

Blog zaniedbałam to granic możliwości, ale obiecuję, że teraz będę dodawała wpisy na bieżąco, a przynajmniej tak się postaram. Miałam czas sesji i niestety tego wolnego czasu brakowało mi nawet dla siebie, w sobotę mam ostatni egzamin, a później to już tylko czekać do czerwca i powtórka z rozrywki, ale do tego jeszcze sporo jest czasu. Tak wiec obiecuję, że teraz bloga będę prowadziła w miarę możliwości systematycznie ;)
Na dzisiaj przygotowałam trufle. Są proste w wykonaniu i praktycznie zawsze mamy potrzebne skladniki w domu, a są przepyszne ! Przepis dostałam kiedyś od kucharki, która była na weselu u mojej cioci, cudowna kobieta jeśli chodzi o jej przepisy ! ;)  


Składniki:
  • 1 margaryna
  • 4 paczki herbatników
  • 1 szkl cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • zapach, najlepiej rumowy lub migdałowy
Dodatkowo:
  • wiorki kokosowe, posiekane orzechy włoskie lub pokruszone herbatniki

Przygotowanie:

Margarynę, szklankę cukru pudru, kakao, zapach wrzucamy do jednej miski i ucieramy mikserem na puszystą masę.

Herbatniki kruszymy - ja robię tak, że wszystkie wrzucam do reklamówki i rozgniatam wałkiem, ale można też użyć do tego np. maszynki do mięsa.

Pokruszone herbatniki wrzucamy do utartej masy i dokładnie wszystko mieszamy.

Robimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub trochę mniejsze, obtaczamy w pokruszonych herbatnikach/ posiekanych orzechach czy wiórkach kokosowych i odkładamy w chłodne miejsce na kilka godzin.



Smacznego ! ;)


3 komentarze:

  1. Pyszne kuleczki! Kompletnie zapomniałam na nie przepis! Dzięki za odświeżenie pamięci:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Próbowałem zrobić i nie da się ich zjeść. Może gdyby zamiast margaryny było masło...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam już je wiele razy z dobrej jakości margaryny i zawsze wychodziły dobre. Jeżeli ktoś bardziej preferuje wypieki i inne słodkości z masłem, to jak najbardziej można tak zrobić :)

      Usuń