kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

piątek, 19 października 2012

Muffinki z budyniem i czekoladą

To jest dopiero raj na ziemi ! Jeszcze ciepłe jak dla mnie są bajeczne, po ugryzieniu czujemy delikatny budyń i słodką czekoladkę. I jak tu dbać o linię? No jak? :) Ostatnio przestawiłam się na fazę "MUFFINKI" i  wyszukuję coraz to inne przepisy, ten akurat okazał się bardzo fajny, aczkolwiek zrobiłam błąd bo dałam za mało budyniu, ale to tylko przez obawę, że wypłynie mi ze środka tak, jak przy tych z ptasim mleczkiem, ale jak widać wszystko zostało na swoim miejscu :)  


Składniki:
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 150 g masła lub margaryny
  • 160 g cukru
  • 170 ml mleka
  • 2 jajka

Dodatkowo :
  • 400 ml. mleka
  • budyń czekoladowy lub śmietankowy
  • czekolada mleczna lub biała (w zależności jaki daliśmy budyń, jak czekoladowy to dajemy białą czekoladę)

Przygotowanie:

Ugotować budyń, według wskazówek na opakowaniu na 400ml mleka - ale bez cukru .Ostudzić.

Masło stopić, dodać cukier i mieszać do czasu  rozpuszczenia. Zdjąć z ognia i ostudzić.

Jajka z mlekiem dokładnie zmiksować, tak aby składniki się połączyły.

W innym garnuszku wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać do niej jajka z mlekiem oraz masło roztopione z cukrem.  Krótko miksujemy (jeśli będą grudki,to nie trzeba się przejmować, bo jest to nawet wskazane).

Papilotki napełniamy do 1/3 wysokość, kładziemy budyń i kostkę czekolady. Przykrywamy kolejną warstwą ciasta, tak aby czekolada była zakryta.

Piec 30 min w 180 st. C.




* Przepis znaleziony w internecie

Smacznego  :) 

3 komentarze:

  1. mam wielka prośbę, jeśli to nie kłopot. jestem zielona w gramach, serio, nie mam wagi w domu. czy możesz mi napisac jak inaczej przeliczyć te 160 g cukru? bo maką to proste 300 to niecała 1/3 kg, margaryna tez na oko wiem, mleko jakos pomierzę, ale ten cukier to dla mnie czarna magia!

    OdpowiedzUsuń
  2. kochana mam bardzo sprawdzony sposób i właśnie zawsze tak robię. Zwykle posługuję się szklanką jak nie chce mi się wyciągać wagi, a więc zwykła szklanka mieści 250g, także 160g to prawie 3/4 szkl. :)
    pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  3. ooooooooooooo!!!!!!!!!!!!!!
    lezę zaraz to zapisać do mojej książki kucharskiej!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń