kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

sobota, 27 października 2012

Marchewkowiec

Od pewnego czasu po prostu pragnęłam zrobić marchewkowca i wreszcie się za to wzięłam. Wyszedł świetny ! W 100% polecam, bo ten smak jest nie do opisania :) Osobiście uwielbiam takie ciacha ! :) 

Składniki:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 i 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. oleju
  • 2 szkl. marchewki 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody 
  • 2 szkl. bakalii (u mnie orzechy, wiórki i rodzynki)
Przygotowanie:

Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnych oczkach (jeśli będzie za dużo soku to trzeba marchewkę odcisnąć).

Mąkę oraz olej utrzeć mikserem, dodawać kolejno po 1 jajku. Ucierać do czasu, aż masa zbieleje.

Do masy dodać cukier, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i marchewkę. Wymieszać dokładnie mikserem. Dodać bakalie i wszystko razem połączyć.

Blaszkę posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wylać masę.

Piec 60 min w nagrzanym do 180st.C piekarniku. (jeśli zacznie nam się przypalać, najlepiej jest wtedy przykryć papierem do pieczenia lub p.śniadaniowym).



Źródło : pasjabelki

Smacznego ! :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz