Sezon czarnej porzeczki uważam oficjalnie za otwarty. Choć nie przepadam za bardzo za tym owocem, skusiłam się na ciasto z jego udziałem.Tarta jest delikatnie kwaskowata co daje świetny efekt ze słodkim śmietankowym budyniem. Polecam !
Składniki na ciasto :
- 350g mąki pszennej
- 100 g margaryny
- 100g cukru pudru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- ok. 3 szklanek mleka
- 6 łyżek cukru
- 2 szklanki porzeczki (u mnie czarna)
- 3 białka
- 5-6 łyżek cukru (można dać mniej, bo moje ciasto było jak dla mnie troszeczkę za słodkie)
- 5 łyżek wiórków kokosowych
Wszystkie składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę (margaryna ma być w temperaturze pokojowej ! ) i zagnieść . Gotowe zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godz lub do zamrażarki na 30 min. Po tym czasie wyjąć ciasto i rozwałkować na kształt formy na tartę. Foremkę wysmarować masłem i przełożyć na nią rozwałkowane ciasto, nakłuć, obciążyć (np. suchą fasolą ). Zapiekamy wstępnie ok. 10 min.
W międzyczasie gotujemy 2 budynie na 3 szkl. mleka według instrukcji na opakowaniu, dodajemy cukier. Gdy będzie już gotowy odstawiamy na jakieś 5 min żeby delikatnie przestygł. Wrzucamy do niego porzeczki i dokładnie mieszamy.
Na podpieczone ciasto wykładamy budyń z porzeczkami i na to wykładamy ubitą pianę z białek (ubijamy białka, gdy będą już sztywne dodajemy cukier i wiórki. Dokładnie mieszamy).
U mnie zostało jeszcze trochę ciasta więc położyłam małe kawałki na pianie z białek. Piec w 180st. C, 20 -25 min. Wszystko zależy od piekarnika, więc należy sprawdzać co jakiś czas.
Ja je podałam z lodami jak było jeszcze ciepłe ;)
Smacznego ! ;)
o raju niebiański... aż mi wszystkie ślinianki pracują!
OdpowiedzUsuńmmmmmmmmmmmmmmm....
:)