Idealne do porannej niedzielnej kawki ! ;) Przepis jest od mojej babci, która piekła te ciastka kiedyś w kaflowym piecyku. Muszę powiedzieć że ich smak jest całkowicie inny niż z piekarnika ;) Ciasto idealne jako na te ciastka z maszynki, ja natomiast część zrobiłam zgodnie z ich przeznaczeniem (w maszynce), a część z cukrem ... PYCHA !
Składniki :
- 1 kg mąki
- 20 dag cukru
- 15 dag margaryny
- 15 dag smalcu
- 15 dag śmietany (dałam troszeczkę więcej)
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub aromat waniliowy
Mąkę przesiać przez sitko na stolnicę. Dodać margarynę, smalec, cukier, cukier waniliowy lub aromat.
Następnie dodajemy śmietanę, jajka i rozpuszczony w 1 łyżce przygotowanej wody proszek do pieczenia.
Zagniatamy ciasto tak, aby powstała jednolita masa i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie wyciskamy ciastka przez maszynkę lub rozwałkowujemy ciasto i tak jak u mnie wycinamy foremką kształty.
Ciastka posmarować mlekiem i obsypać cukrem.
Ułożyć na papierze do pieczenia i piec w 180st.C ok. 10-15min
Smacznego ! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz