kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

piątek, 17 lutego 2012

Ryba z sosem czosnkowym


A dzisiaj przyszedł czas na rybkę :) Jak wiadomo należy je jesć 2-3 razy w tygodniu, ponieważ mają wiele zalet. Głównie jest do duża zawartość białka, która pomaga odbudować zużyte tkanki no i oczywiście budować nowe. Ryby zawierają też wiele składników mineralnych m.in.  fosfor, magnez, wapń, fluor, potas, witaminy A, B, D. Także widać, że warto je jeść, nawet jeśli będzie to raz w tygodniu to  też dobrze, zawsze to coś. Przepisów jest okropnie dużo więc zawsze można znaleźć coś nam pasującego lub wymyśleć coś własnego - możliwości jest wiele :) A więc do dzieła !

Składniki :
  • ok. 1/2 kg ryby
  • ziarka słonecznika
  • 1/2 szkl jogurtu naturalnego
  • 1/2 szkl majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Rybę usmażyć tak jak zawsze w jajku  i bułce tartej.

Przygotować sos : 2 ząbki czosnku rozdusić. Do jakiegoś naczynia wrzucić 1/2 szkl jogurtu naturalnego, 1/2 szkl majonezu, rozduszone wcześniej 2 ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Ziarka słonecznika uprażyć na suchej patelni.

Rybę rozłożyć w półmisku, wylać na to sos czosnkowy i uprażony słonecznik :)



Smacznego ! :)

4 komentarze:

  1. ślinka mi pociekła jak nic.... matko!!!! przepieknie to wyglada :) trafiłam tutaj za przepisem na dietetyczne ciasto wiec wypada sie przywitać:
    Gosia! - miło mi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. 7 grudnia 2001 podałas przepis na szarlotkę, jestem zdumiona, zaskoczona i w ogóle mnie zatkało.... ta margaryna na wierzchu zwłaszcza... przylazłam się zapytać czy ja to tez moge zrobic w moim piekarniku???? bardzo bym chciała!!!!!!!!!!!!
    kocham szarlotki na ciepło z lodami i z bita śmietaną, nawet polewa czekoladowa do tego może być, ja jestem łasuch na szarlotki!!!!!! :):):)

    OdpowiedzUsuń
  3. pomyliłam daty, miało być 2011 :):):)

    OdpowiedzUsuń
  4. hej Gosiu ! :) dziękuję bardzo za odwiedzenie mojego bloga ! :)
    a co do tej szarlotki to nie wiem jaki Ty masz piekarnik, ale zapewne da się zrobić :) Muszę Ci powiedzieć że jeszcze nigdy nikomu się te ciasto nie udało, nawet koleżanka która kompletnie nie umie nic zrobić w kuchni je upiekła :) pamiętaj tylko że są to składniki na prodiż, więc jeśli zechcesz ją robić w tradycyjnej blaszce, to trzeba podwoić składniki :) i jak dla mnie najlepsza jest na ciepło z lodami - pyszności ! :)
    daj znać jak Ci wyszła. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń