kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

sobota, 6 sierpnia 2011

Drożdżowe rogaliki

Pyszne, drożdżowe rogaliki, które można jeść przy ulubionej porannej kawie :)
Nadzienie zależy do naszych upodobać - u mnie budyń czekoladowy, śmietankowy i dżem agrestowy :) PYCHAAAAAAAAAAA ! :)

Składniki:
  • 15g drożdży
  • 4 łyżki ciepłej wody
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1/2 kostki masła
  • 4 łyżki cukru (jeśli lubimy bardziej słodkie to można dodać więcej - ja dałam 6 łyżek)
  • szczypta soli
  • 3 roztrzepane jaja
  • 5 szkl mąki
Drożdże rozetrzeć z ciepłą wodą i wymieszać.Mleko podgrzać i wymieszać z masłem,cukrem i solą. Wymieszać to z jajkami, drożdżami i mąką. Gnieść do czasu aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto.
Włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia,  do czasu aż podwoi swoją objętość. Ciasto podzielić na kilka części ,rozwałkować na kształt koła i pociąć na 8 części tak aby wyszedł trójkąt. Na każdy trójkąt kłaść farsz i zawijać zaczynając od szerokiego boku. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce lub na papierze do pieczenia. Rogaliki posmarować jajkiem i posypać cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180st. C i piec do czasu aż będą brązowe (10-15min).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz