kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

czwartek, 12 marca 2015

Kantyczka


Dawno mnie nie było, wiem... 
Ale mam dla Was dzisiaj nowe ciacho, 
bo jak zawsze u mnie musi być na słodko ! :) 
Przepis znalazłam na blogu Przepisy Aleksandry :)

Składniki :

  • 2,5 szklanki mąki
  • 30 dag margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 jajek
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki maku
  • 2 łyżki kakao
  • 1 opakowanie biszkoptów
  • dwa słoiczki dżemu brzoskwiniowego 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ew. kilka kropli ulubionego aromatu (ja dodałam migdałowy)


Przygotowanie:

Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki przynajmniej 2 godziny przed pieczeniem, aby miały temp. pokojową.

Miękką margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę.

Białka oddzielamy od żółtek.

Do utartej margaryny z cukrem dodajemy stopniowo po 1 żółtku (po każdym dokładnie ucieramy masę na niskich obrotach miksera).

Z całości mąki odkładamy do miseczki 2 łyżki, a resztę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dosypujemy ją do masy. Dodajemy cukier waniliowy i ew. aromat.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie staramy się wmieszać je do masy.

Całość rozdzielamy równo do trzech miseczek i do każdej dodajemy :
I miseczka - 1/2 szkl maku
II miseczka - 2 łyżki kakao
III miseczka - odłożone wcześniej 2 łyżki mąki 

Okrągłą tortownicę natłuszczamy i delikatnie obsypujemy mąką lub bułką tartą, a następnie kolejno wykładamy :
1. Ciasto z dodatkiem kakao 
2. 1/2 paczki biszkoptów
3. Dżem brzoskwiniowy
4. Ciasto z dodatkiem maku 
5. Biszkopty
6. Dżem brzoskwiniowy (dałam też tutaj kilka łyżek dżemu porzeczkowego, bo miałam go akurat w lodówce)
7. Jasne ciasto

Górę wyrównujemy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180st. C do czasu, aż boki ciasta zaczną nam odchodzić od blaszki a ciasto ładnie się zarumieni :) 

Studzimy i polewamy polewą.


Smacznego ! :) 

10 komentarzy:

  1. piękne ciacho! zapraszam na ''babkę - tulipan'' pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/babka-tulipan.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda, zachwycające te wszystkie warstwy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. już nie raz,widziałam to ciasto ale jakoś nie miałam ani skosztować ani zrobić w domu,może w końcu spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ewa W na prawdę warto, także polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak ono smakuje tak jak się prezentuje, to chylę czoła :)

    OdpowiedzUsuń