kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

poniedziałek, 24 marca 2014

Simit - tureckie bajgle

Od dawna chciałam zrobić bułki z sezamem. Ziarna kupiłam, tylko że cały czas robiłam coś innego, mimo największych chęci stworzenia buły z sezamem :) W końcu przyszedł czas i na nie, przeszukałam swój folder z przepisami i znalazłam te które mi odpowiadały i ... nie zawiodłam się :) Przepis od mojepasjekrakow :) Te bułki nadają się na zwykłe kanapki,  następnym razem zrobię słodkie sezamowe bajgle, bo i takie za mną "chodzą" :) 


Składniki na ciasto :

  • 650 g mąki pszennej
  • 250 ml letniego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 100 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
dodatkowo :
  • 1 szkl sezamu
  • 1 łyżka miodu
  • 1/3 szkl wody


Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy z 1 łyżeczką cukru w 1/2 szkl mleka, odstawiamy na ok 10 min.

Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski + rozpuszczone drożdże i zagniatamy jednolite, gładkie ciasto (W zależności od tego jak wilgotną mamy mąkę, musimy patrzeć czy przypadkiem nie jest nam potrzebna większa ilość wody - ja musiałam jeszcze dodać ok 100ml ). Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1 godz.

W trakcie rośnięcia ciasta sezam prażymy na suchej patelni, a miód rozpuszczamy w ciepłej wodzie.

Z wyrośniętego ciasta odrywamy niewielkie kawałki, formujemy je w wałek ok 70cm i składamy na pół, a następnie skręcamy naprzemiennie te dwie części. Z całości formujemy bajgla i zlepiamy ładnie końce. 

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do  pieczenia i zostawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Każdego bajgla smarujemy wodą z miodem i obtaczamy w sezamie.

Piekarnik nagrzewamy do 200 st C i pieczemy bułeczki ok 25 min. Studzimy na kratce.


Smacznego ! ;) 


3 komentarze: