kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

piątek, 14 lutego 2014

Szybkie ciasto pomarańczowe

Rzeczywiście szybkie w przygotowaniu i bardzo dobre ciasto z dodatkiem pomarańczy. Przepis znalazłam na blogu pinupcookinglooking.blogspot.pl i właśnie tam też wyczytałam, że te ciasto jest z 1960r. Od siebie dodam po prostu tyle, że je polecam, następnym razem dodam więcej skórki pomarańczowej , bo według mnie trochę za słabo było ją czuć jak na takie ciasto.



Składniki (mała keksówka) :

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 4 jajka
  • 120 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • skórka starta z 1 dużej pomarańczy na małych oczkach (tak jak pisałam, polecam dodać więcej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie :

Piekarnik nagrzewamy do 170st. C

Masło i cukier puder wrzucamy do miski i bardzo dokładnie ucieramy (ok 5 min na najwyższych obrotach). Następnie dodajemy po 1 jajku, za każdym razem dokładnie miksując masę. 

Dodajemy skórkę pomarańczy - mieszamy. 

Dodajemy sok pomarańczowy i ponownie miksujemy do czasu uzyskania jednolitej masy. 

Na koniec dodajemy mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia i wszystko już ostatecznie łączymy ze sobą na najniższych obrotach. 

Masę przekładamy do natłuszczonej foremki i pieczemy ok 45-50min.

Ostudzone ciasto warto polać lukrem zrobionym ze świeżego soku pomarańczowego + cukru pudru.


Smacznego ! :) 


7 komentarzy:

  1. lubię takie ciasta ucierane:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wspaniałe, wygląda rewelacyjnie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  3. a jak mam kochana zrobić ten lukier?? znaczy się, bo ja nie znam proporcji w ogóle na lukier. możesz dac mi znac? jutro bym sobie bachnęła to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trochę z opóźnieniem, ale już odpowiadam ! :) ja zawsze robię tak na oko, jak widzę że jest za suchy to dodaję więcej gorącej wody, a jak jest za rzadki to dosypuję cukru pudru i ucieram mikserem ok 5 min :)
      Ale możesz zrobić tak :
      - 5 łyżek soku z pomarańczy
      -165 g cukru pudru
      i to ucierasz, możesz tak jak pisałam wcześniej regulować gęstość :)
      Mam nadzieję że pomogłam :) Pozdrawiam !

      Usuń
  4. Oryginalny przepis. Nigdy nie jadłem ciasta z pomarańczami. Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zachęcam do wypróbowania, zapewniam że warto :) Pozdrawiam ! :)

      Usuń