kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

środa, 15 stycznia 2014

Rolada z jabłkami

Coś innego niż klasyczna szarlotka. Fajne połączenie jabłek z orzechową polewą, na prawdę mile nie tylko mnie zaskoczyła :) W oryginalnym przepisie polewa nie była orzechowa tylko migdałowa, a przepis znalazłam na blogu dancia.blog

Składniki :
  • 4 jajka
  • 150 g cukru pudru
  • 120 g mąki
  • cukier waniliowy
  • cynamon
  • 3-4 jabłka
  • łyżeczka cukru do posypania jabłek
  • orzechy włoskie (tak ok 30g)
  • opcjonalnie rodzynki
Polewa:
  • 100 g masła
  • 5 łyżek mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 7 łyżek cukru
  • 100 g orzechów włoskich


Przygotowanie:

Jabłka obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki. Orzechy włoskie siekamy na drobno.

Piekarnik nagrzewamy do 175st C.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier puder. Zmniejszamy trochę obroty i dodajemy po 1 żółtku, oraz stopniowo dosypujemy mąkę i cukier waniliowy. Miksujemy dokładnie do czasu połączenia się składników.

Blaszkę o wymiarach 36x26cm wykładamy papierem do pieczenia, posypujemy posiekanymi orzechami i wykładamy równomiernie masę. Układamy plasterki jabłek  i wciskamy między nie rodzynki - posypujemy delikatnie cynamonem i cukrem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 35-40 min (w połowie pieczenia przykrywamy blaszkę papierem do pieczenia, aby jabłka zmiękły).

Po upieczeniu wyjmujemy gorące ciasto na blat i gorący biszkopt zawijamy ciasno w roladę. Zawijamy np. w papier do pieczenia i ściereczkę i odkładamy do całkowitego wystygnięcia - wcześniej nie możemy jej rozwinąć ! 

Polewa :

Masło, miód, cukier, mleko rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu. Dodajemy posiekane orzechy i wszystko razem dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia i gdy będzie już gęsta, wykładamy ją na ostudzoną roladę. Całość odstawiamy najlepiej na całą noc.



Smacznego ! :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz