kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

sobota, 7 stycznia 2012

Sałatka z gyrosem

Kto jej nie lubi? Chyba tylko ten kto nigdy jej nie spróbował :) A smaku nie da się opisać, bo trzeba ją po prostu spróbować. Jednak powiem jednym słowem, że jest to sałatka idealna, a przygotowanie jej nie wymaga aż tak dużo czasu, więc nawet u tych zapracowanych osób znajdzie się chwila, aby ją przygotować, a później się nią rozkoszować :) A więc do dzieła ! :)


Składniki: 
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy gyros
  • 1 duża cebula
  • kilka ogórków konserwowych
  • majonez
  • ketchup
  • kukurydza
  • kapusta pekińska
Przygotowanie:

Pierś z kurczaka umyć i pokroić na małe kawałeczki, usmażyć na oleju (ok 5-7 min) . Pod koniec smażenia dodać przyprawę gyros i dokładnie wymieszać.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Ogórki konserwowe pokroić na 'patyczki' (ja je kroję na paseczki a później dzielę je na 3, ale można też pokroić je w normalną większą kostkę lub półtalarki/talarki). Kukurydzę odsączyć. Kapustę pekińską poszatkować.

Ułożenie :

kawałki kurczaka --> ketchup --> kukurydza --> ogórki --> cebula -->  majonez (rozsmarować warstwę)--> na wierzch poszatkowana kapusta pekińska.


* najlepiej jest robić sałatkę w naczyniu z prostymi ściankami aby łatwo było się dostać do wszystkich składników.




Smacznego ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz