kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

czwartek, 22 grudnia 2011

Pierniczki

Przepis na pierniczki mam od 3 lat i co roku robię z niego świąteczne ciasteczka :) Wypróbowałam już wiele przepisów i wydaje mi się, że ten jest najlepszy :) Nie trzeba nawet czekać aby zmiękły, ponieważ są od razu gotowe do jedzenia :)

Składniki:
  • 1 kg mąki (tak jest w przepisie,ale według mnie powinno być jej o wiele więcej bo ciasto jest bardzo mokre - coś ok. 1,3kg - najlepiej dodawać stopniowo i samemu ocenić, czy dana ilość wystarczy)
  • 250 g miodu (może być też sztuczny - bez różnicy)
  • 250 g cukru (można dać trochę więcej)
  • 350 g margaryny
  • 1 opak. przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 kostki drożdży
Przygotowanie:

Miód, cukier i margarynę wkładamy do garnuszka i roztapiamy, a następnie przestudzamy. Na stolnicę wysypać mąkę i dodać resztę składników + oczywiście też roztopiony i ostudzony miód,cukier i margarynę. Wyrobić ciasto tak, aby było jednolite. Ciasto formujemy w kulkę i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, odrywamy kawałek i wałkujemy na stolnicy obsypanej delikatnie mąką (aby ciasto się nie przykleiło) i wycinamy foremkami kształty. Blaszkę wysmarować margaryną i układać na niej pierniczki. Posmarować roztrzepanym białkiem i włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 st.C na ok 5 min.  

Przed ozdobieniem :



I po :





Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz