Uwielbiam ! Choć przynam się że kiedyś je nienawidziłam, ale jak widać smaki się zmieniają :)
Składniki :
- 2 cukinie
- 2 papryki
- 1 duża cebula lub 2 mniejsze
- kiełbasa np. Podwawelska
- koncentrat pomidorowy
- przyprawy : sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, bazylia i inne według uznania
Kiełbasę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka w którym będziemy robić leczo.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do kiełbasy i podsmażamy na oleju.
Cukinię myjemy, i kroimy w kostkę, ale nie za małą. Paprykę myjemy, uwuwamy środek i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy to do garnka. Wlewamy trochę wody, ale nie za dużo, bo cukinia i tak puszcza jeszcze sok, a jeśli będzie jej za mało to zawsze możemy trochę dolać.
Gotujemy do czasu, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy (u mnie było to 1/2 słoiczka) i przyprawiamy do smaku.
Smacznego !
ja lubię, tylko musi być naprawde dobra kiełbasa :)
OdpowiedzUsuńa wiesz, że kiedys na ktores urodziny zmodyfikowałam ten przepis? do tego wszystkiego co napisalaś usmażyłam dużo pieczarek z drobno krojoną cebulą a potem schab w drobną kostkę z pikantnymi przyprawami. dodałam do lecza. na koniec wrzuciłam 1 przyprawe do bigosu [hahahahaha, taki trik] i na koniec fasolke z puszki. doprawiam jeszcze do smaku ziarnami kolorowego pieprzu i jałowcem. moja zupa ala meksykanska, jest pyszna, o wyrazistym smaku, dośc ostra.
o to musi być dobre ! może kiedyś wypróbuję Twój przepis :) moja babcia jak robi leczo to też właśnie daje pieczarki i pokrojone w kostkę pomidory, a do tego sypie ogromną ilość przypraw, że czasami aż pali w gardle, ale jest pycha ! Niestety tylko na jakieś większe imprezy je robi więc za często u niej nie mogę tego zjeść :D
OdpowiedzUsuńno no, widzisz, a ja robię za każdym razem kiedy mi cukinia wpadnie w rece, ale jak mamy tez świeżą wołowine to robię zupe meksykańska także bez cukinii. a pieczarki jak dla mnie muszą zawsze być bo wręcz je kocham :):):)
OdpowiedzUsuń