Tak ! Ze względu na mniejszą ilość ruchu zimą i moje ciągłe patrzenie na ilość kcal postanowiłam zrobić sobie dżem z jabłek bez nadmiaru cukru. Jak dla mnie te jabłka są słodkie nawet bez niego, a więc po co go używać jak nie potrzeba? Zobaczymy czy będą mi smakowały w mroźny dzień :) Ale według mnie do naleśników, ciepłej bułeczki czy gofrów będą idealne ! Oczywiście jak ktoś chce może go sobie dosłodzić :)
Składniki:
- jabłka (u mnie wyszedł cały większy garnek już pokrojonych jabłek, nie wiem ile to mogło być, ale dajemy tyle na ile mamy ochotę)
- cynamon
- 1/2 galaretki cytrynowej
Jabłka obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kosteczkę - wrzucamy do garnka. Dolewamy trochę wody aby się nie przypalały i smażymy do czasu aż będą miękkie i część z nich się delikatnie rozpadnie.
Pod koniec dodajemy galaretkę i cynamon (ilość w zależność od upodobań).
Przekładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy.
Gotowe !
Smacznego ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz