Rogaliki robiła moja mama, są pyszne , mięciutkie i takie jakie powinny być. Ze słodkim orzechowym nadzieniem rozpływają się wręcz w ustach :)
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 5 dag drożdży
- 150 ml mleka
- 10 dag margaryny
- 2 jajka
- szczypta soli i cukru
- gotowa masa kajmakowa w puszce - u mnie orzechowa
Margarynę roztopić i odstawić do wystudzenia.
Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, margarynę oczywiście też i wyrobić jednolite ciasto, tak aby odstawało od ręki. Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy podwoi już swoją objętość, ciasto dzielimy na 3 części i każdą rozwałkowujemy na okrągły placek. Dzielimy je na trójkąty, tak jak dzieli się na rogaliki i na szerszym końcu kładziemy masę kajmakową lub inną przez nas wybraną. Zwijamy i kładziemy na blaszce wysmarowanej margaryną. Zostawiamy na trochę aby podrosły.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. C na ok 15min (trzeba sprawdzać czy nie są gotowe wcześniej bo to wszystko zależy od piekarnika).
* Przepis znaleziony w internecie.
Smacznego ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz