kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

niedziela, 9 września 2012

Cukinia faszerowana

Warzywa + mięso - wszystko co jest potrzebne do zdrowego, sycącego obiadku ! Taką cukinię miałam zamiar zrobić już dawno, bo bardzo byłam ciekawa jak to w ogóle może smakować, no i wyszukałam podchodzący dla mnie przepis na jednym z blogów, trochę urozmaiciłam przepis i coś tam wyszło. Jak dla mnie była nawet dobra, ale rodzinki kubki smakowe potrzebują chyba czegoś innego :)

Składniki:
  •  ok. 6 małych cukinii
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 butelka sosu/ przecieru pomidorowego
  • ok. 30 dag pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 200 g sera żółtego
  • czosnek (u mnie 2 większe ząbki), sól, pieprz, bazylia, tymianek i inne ulubione przyprawy.
  • 1 torebka ryżu (opcjonalnie)
Przygotowanie :

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy. Gotową przełożyć do miseczki. To samo robimy z pieczarkami.

Mięso podsmażamy, mieszając co jakiś czas żeby nie było dużych grudek - ma być rozdrobnione. Dodać posiekany drobno czosnek, pieczarki, cebulę, ugotowany ryż, przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku. Wszystko jeszcze chwilę podgotować, żeby farsz zgęstniał.

Cukinię umyć, przekroić na pół i wydrążyć środek.

Do środka nakładamy farsz, posypujemy startym żółtym serem.

Cukinię przykrywamy (ja przykryłam blachę folią aluminiową, tylko tak żeby nie dotykała sera, bo się nam przyklei) i pieczemy ok. 40min. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i dosłownie chwilę trzymamy ją jeszcze w piekarniku do zrumienienia sera.



* źródło : o pysznym jedzeniu

Smacznego ! :) 

1 komentarz:

  1. i ja także kiedyś zaserwowałam mężowi i sobie ową cukinie, praktycznie w podobnym stylu :) zasmakowała nam bardzo :)

    OdpowiedzUsuń