Warzywa + mięso - wszystko co jest potrzebne do zdrowego, sycącego obiadku ! Taką cukinię miałam zamiar zrobić już dawno, bo bardzo byłam ciekawa jak to w ogóle może smakować, no i wyszukałam podchodzący dla mnie przepis na jednym z blogów, trochę urozmaiciłam przepis i coś tam wyszło. Jak dla mnie była nawet dobra, ale rodzinki kubki smakowe potrzebują chyba czegoś innego :)
Składniki:
- ok. 6 małych cukinii
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 butelka sosu/ przecieru pomidorowego
- ok. 30 dag pieczarek
- 2 duże cebule
- 200 g sera żółtego
- czosnek (u mnie 2 większe ząbki), sól, pieprz, bazylia, tymianek i inne ulubione przyprawy.
- 1 torebka ryżu (opcjonalnie)
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy. Gotową przełożyć do miseczki. To samo robimy z pieczarkami.
Mięso podsmażamy, mieszając co jakiś czas żeby nie było dużych grudek - ma być rozdrobnione. Dodać posiekany drobno czosnek, pieczarki, cebulę, ugotowany ryż, przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku. Wszystko jeszcze chwilę podgotować, żeby farsz zgęstniał.
Cukinię umyć, przekroić na pół i wydrążyć środek.
Do środka nakładamy farsz, posypujemy startym żółtym serem.
Cukinię przykrywamy (ja przykryłam blachę folią aluminiową, tylko tak żeby nie dotykała sera, bo się nam przyklei) i pieczemy ok. 40min. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i dosłownie chwilę trzymamy ją jeszcze w piekarniku do zrumienienia sera.
* źródło : o pysznym jedzeniu
Smacznego ! :)
i ja także kiedyś zaserwowałam mężowi i sobie ową cukinie, praktycznie w podobnym stylu :) zasmakowała nam bardzo :)
OdpowiedzUsuń