Robiłam już z tego ciasta bułki z porzeczkami i budyniem , które macie tutaj klik , jak również przepyszne jagodzianki z białym serem i lukrem klik . Ciasto jest na prawdę dobre i po raz kolejny coś z niego wyczarowałam. Dzisiaj jest to chałka z dżemem brzoskwiniowym, wyszła pyszna ! :)
Składniki na ciasto :
- 300 ml ciepłego mleka
- 60 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- pół kostki drożdży
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 560 g mąki
- 1 łyżka kakao
Kruszonka:
- 1/4 szkl cukru
- 1/4 szkl mąki
- 3-4 łyżki zimnego masła
dodatkowo :
- dżem, u mnie był to brzoskwiniowy, ale oczywiście może być Wasz ulubiony
Przygotowanie:
Do ciepłego mleka dodajemy masło, łyżkę cukru, roztrzepane jajka i mieszamy do czasu, aż drożdże nam się rozpuszczą.
Mąkę razem z solą przesiewamy do miski. Dodajemy pozostałą część cukru i mleko wymieszane z resztą składników.
Wyrabiamy ciasto do czasu aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Następnie dzielimy je na pół i do jednej części dodajemy łyżkę kakao - zagniatamy ciasto do czasu, aż ładnie połączy nam się z nim połączy. Odstawiamy obie części do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz.
Gdy ciasto nam już wyrośnie, wyciągamy je na obsypaną mąką stolnicę.
Mąkę razem z solą przesiewamy do miski. Dodajemy pozostałą część cukru i mleko wymieszane z resztą składników.
Wyrabiamy ciasto do czasu aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Następnie dzielimy je na pół i do jednej części dodajemy łyżkę kakao - zagniatamy ciasto do czasu, aż ładnie połączy nam się z nim połączy. Odstawiamy obie części do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz.
Gdy ciasto nam już wyrośnie, wyciągamy je na obsypaną mąką stolnicę.
Białe ciasto dzielimy na dwie części i robimy 2 długie wałki, rozwałkowujemy je na ok 5 cm i układamy na nim cienki paseczek dżemu przy dłuższej krawędzi, a następnie zwijamy je w wałeczki tak, aby dżem nam nie wypłynął. Ciasto ciemne również dzielimy na pół i formułujemy dwa wałeczki, tego ciasta już nie nadziewamy.
Układamy na stolnicy wałki obok siebie ciemny - jasny - ciemny - jasny , dokładnie sklejamy je ze sobą na górze i przeplatamy je ze sobą na przemian.
Tak przygotowaną chałkę przekładamy do natłuszczonej wąskiej blaszki, smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Zostawiamy na ok 20 - 30 min, a następnie pieczemy ok 30 - 40 min (w zależności od piekarnika) w 180st. C. Jeżeli zbyt szybko zacznie nam się rumienić, to warto przykryć ją folią aluminiową żeby nam się nie spaliła :) Studzimy na kratce.
Smacznego ! :)
O mamusiu...aż mi ślinka cieknie :P Ten dżemik w środku wygląda rewelacyjnie! Zdecydowanie muszę tak nafaszerować swoją chałkę następnym razem :))
OdpowiedzUsuńPolecam ! Nadziana chałka zawsze inaczej smakuje :) Pozdrawiam ! :)
UsuńDomowa w dwóch kolorach pyszna chałeczka. Bardzo mi się spodobała. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przypadła Ci do gustu ! teraz nie pozostaje Ci nic innego jak zabrać się za jej zrobienie :D również pozdrawiam ! :)
UsuńGeneralnie...jeszcze nigdy nie jadłam pyszniejszego, mięciuchnego ciasta drożdżowego. Świetny przepis!
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowało ! :) Sama uwielbiam ten przepis i wykorzystuję go do wszystkich drożdżówek :)
Usuń