kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

wtorek, 6 maja 2014

Babka tulipan na białkach

Świetny pomysł na wykorzystanie zalegających w zamrażalniku białek. Mi się uzbierało coś ok 20, więc musiałam w końcu coś z nich zrobić. Padło właśnie na babeczkę i na bezę, którą macie tutaj . Babka jest miękka, delikatna i bardzo dobra. Jak najbardziej możemy zrobić ją też w keksówce jako zwykłe ciacho :) 
Przepis ze strony smaker.pl.




Składniki:
  • 7 białek
  • 1 szkl cukru
  • 1,5 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl oleju
  • 1 kisiel truskawkowy
  • 2 łyżki kakao
  • 1/3 szkl maku
  • 4 łyżki wody




Przygotowanie:

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier.

Mąkę z proszkiem przesiewamy i dodajemy stopniowo do białek - dokładnie mieszamy. Dodajemy olej oraz wodę, mieszamy.

Ciasto dzielimy na 4 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej mak, do trzeciej kisiel (opcjonalnie możemy dodać też czerwony barwnik, wtedy uzyskamy żywszy kolor), a ostatnią część zostawiamy białą.

Foremkę natłuszczamy, obsypujemy mąką i wykładamy kolejno części ciasta :
jasne    ->     kakaowe    ->       różowe       ->         z makiem.

Piekarnik nagrzewamy do 180st C i pieczemy ciacho ok 40 - 45min do suchego patyczka (jeśli zacznie nam się za szybko przypiekać, to przykrywamy babeczkę folią aluminiową). Po upieczeniu wyjmujemy ją z blaszki i studzimy. Już ostudzoną dowolnie dekorujemy.


Smacznego ! :) 

3 komentarze:

  1. Szaleństwo tu widzę:) na bogato.

    Pozdrawiam:)
    Di

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. i tak też smakuje :) nie spodziewałam się, że wyjdzie taka smaczna :)

      Usuń