kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

sobota, 10 maja 2014

Tort Marcello

Nie za słodki , czekoladowy i jak najbardziej jeden z tych godnych polecenia. Miałam trudny wybór, zastanawiałam się nad kilkoma rodzajami tortu, jednak ostateczna decyzja padła na niego i nie żałuję, mimo tego że w trakcie robienia jak to ze mną bywa stwierdziłam że mogłam zrobić jakiś jasny :) Trzeba przyznać że jest dość pracochłonny jeśli chodzi o wykonanie placków, ale efekt końcowy wszystko wynagradza :)
Zapraszam Was też na fanpage klik :) 


Składniki na ciasto (śr. ok 23cm) :
  • 9 jajek 
  • 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 100 g kakao
  • 1 i 1/2 szkl cukru
  • 1 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • zapach rumowy
Krem:
  • 2 kostki masła
  • 5 jajek
  • 1 i 1/4 szkl cukru
  • 100 g kakao
Poncz :
  • 1 szkl wódki
  • 1 i 1/2 szkl wody
  • zapach rumowy
  • cukier do smaku

Przygotowanie :

Ciasto : Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy kakao, mąkę, proszek i zapach - dokładnie miksujemy. Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ok 5 łyżek ciasta. Rozsmarowujemy je na cienki placek i pieczemy ok. 10min w 180 st C w dobrze nagrzanym piekarniku. Tak postępujemy z resztą ciasta, aż do skończenia się masy (mi wyszło 11 blatów).

Krem : Do małego garnuszka wlewamy wodę, tak na ok 1/4 wysokości i ją zagotowujemy. Do miski wbijamy jajka. dodajemy cukier i stawiamy ją nad parującym garnuszkiem. Ubijamy jaja nad parą do czasu otrzymania puszystej masy. Gdy będzie już gotowa, odstawiamy masę jajeczną do całkowitego wystudzenia. 
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo, po 1 łyżce dodajemy zimną masę jajeczną, za każdym razem dokładanie miksując (pamiętajmy żeby masę kręcić w jedną stronę, wtedy nie powinna nam się zważyć). Na sam koniec dodajemy zapach i kakao.

Przełożenie ciasta : Na paterze kładziemy jeden placek, nasączamy go ponczem, wykładamy część masy, rozsmarowujemy ją i na to kładziemy następny placek, nasączamy, wykładamy masę * , kładziemy 3 placek ... i tak do skończenia składników. Resztą kremu smarujemy górę i boki tortu. Dowolnie dekorujemy i odstawiamy całość przynajmniej za 1 dzień w chłodne miejsce.

* Ja dodatkowo co drugi placek smarowałam dżemem wiśniowym, można też dać wiśnie z likieru czy syropu, ale nie jest to konieczne, bo tort i tak wyjdzie pyszny




Smacznego ! :) 

16 komentarzy:

  1. Efekt piękny, podziwiam pracowitość!
    Robię podobny ale z mniejszą ilością placków.
    Do masy takiej samej jak u Ciebie dodaję 2 stopione w kąpieli wodnej czekolady mleczne - pycha masa wychodzi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natknęłam się w internecie też na taką masę, ale postanowiłam zrobić w całości tak jak jest w maminym zeszycie, ale myślę że z czekoladą też jest zapewne pycha ! :)
      Dziękuję i pozdrawiam ! :)

      Usuń
  2. Wygląda wspaniale! Dużo pracy w niego włożyłaś!

    OdpowiedzUsuń
  3. dużo pracy ale efekt super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękny:)
    mam podobne ciasto w moim zeszycie pod hasłem: bardzo mocny i bardzo czekoladowy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Pewnie to jest to samo, Twoja nazwa też wydaje się być idealna, bo tort jest nasączony dość mocnym ponczem, no i ma sporą zawartość kakao :D
      POZDRAWIAM ! :)

      Usuń
  5. Świetny blog!:)

    Zapraszam do mnie!
    Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może kiedyś znajdziesz u mnie cos ciekawego :)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale mega smacznie to wygląda !!! :)

    OdpowiedzUsuń