Kilka dni temu moja siostra miała urodziny, już 23. Nie wiem kiedy ten czas zleciał, sama w tym roku będę obchodziła 21 i pamiętam jakby to było wczoraj te wyczekiwanie kiedy będzie się miało 18 lat :) Na początku miałam zrobić inny tort, jednak poszperałam na wielu blogach, każdy dał mi jakiś pomysł i ostatecznie w głowie ułożyłam plan tego urodzinowego ciasta, ale następnym razem zamienię jeden środkowy, jasny biszkopt na ciemny, żeby było w nim trochę koloru.
Nie będę skromna, wyszedł pyszny ! :)
zapraszam do polubienia fanpage : https://www.facebook.com/charlotte.gotuje
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 szkl cukru
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem bananowy :
- 500 ml nektaru bananowego
- opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 4 łyżki cukru
- 250 g masła
Krem Milky Way:
- 400 ml śmietany 30 lub 36%
- 4 batoniki Milky Way
- śmietan-fix
Nasączenie :
- 1 szkl wody
- kopiasta łyżka cukru
- aromat śmietankowy
Dodatkowo:
- herbatniki
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 400 ml bitej śmietany
- 2-3 banany
- galaretka cytrynowa przygotowana wg instrukcji z tyłu
Przygotowanie :
Biszkopt : Jajka z cukrem ucieramy mikserem do białości. Dodajemy obie mąki, łyżeczkę octu i proszek do pieczenia. Dokładnie wszystko łączymy, okrągłą formę natłuszczamy, obsypujemy bułką tartą lub mąką i wylewamy masę. Pieczemy ok. 50 min w 180st. C. Studzimy, a następnie przecinamy na 3 części.
Krem bananowy: 1,5 szklanki soku wlewamy do garnuszka i zagotowujemy razem z cukrem. W pozostałym soku rozpuszczamy budyń i wlewamy na gotujący się nektar. Mieszamy bez przerwy do uzyskania gęstego budyniu. Gotowy odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy mikserem ok 5 min, a następnie dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu i ucieramy masę.
Krem Milky Way: Batoniki siekamy na małe kawałeczki. Śmietanę wlewamy do garnuszka, wrzucamy batoniki i mieszamy do czasu rozpuszczenia się Milky Wayów (nie możemy dopuścić do zagotowania ! Jeżeli zostaną jakieś kawałki batonów to je rozcieramy). Odstawiamy w bardzo chłodne miejsce przynajmniej na 2 godz (z racji tego że mamy zimą wystawiłam garnuszek na dwór). Po tym czasie ubijamy śmietanę, po 3 minutach dodajemy śmietan - fix i ubijamy jeszcze chwilę do czasu powstania gęstej kremówki.
Poncz: Wodę zagotowujemy z cukrem, studzimy. Dodajemy aromat i mieszamy.
Wykonanie :
1 część ciasta --> nasączamy --> większa część masy bananowej i w nią wciskamy małe kawałki bananów
2 część ciasta --> nasączamy --> masa Milky Way --> herbatniki --> pozostała część masy bananowej i w nią też wciskamy kawałeczki banana
3 część ciasta --> nasączamy i cały tort smarujemy bitą śmietaną (zostawiamy trochę do ozdoby)
Boki obsypałam startą na tarce o dużych oczkach czekoladą, na górze zrobiłam koło, w jego środku ułożyłam plasterki banana i całość zalałam tężejącą galaretką.
Smacznego ! ;)
Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńNajlepsze życzenia dla Jubilatki :)
Ach, jak to fajnie było mieć tak mało lat... ;)
dziękuję bardzo za życzenia ! :)
UsuńPOZDRAWIAM !
Świetne połączenie smaków - milky way i banan :) Wygląda bardzo apetycznie !!!
OdpowiedzUsuńdziękuję ! :)
UsuńPyszny tort!.
OdpowiedzUsuńCześć:) Super blog i niesamowite przepisy:) Na pewno będę z nich korzystała :)Oczywiście obserwuję i zapraszam do mnie http://agaslodziak.blogspot.com do obserwowania i komentowania :) Pozdrawiam cieplutko :) Aga
OdpowiedzUsuńhej :) ile tego aromatu dodajesz?
OdpowiedzUsuńzawsze "na oko", tak aby czuć było ładnie zapach, myślę że ok 6-8 kropelek będzie okej :)
UsuńJakiej okrągłej formy użyłaś?
OdpowiedzUsuńPiekłam biszkopty w prodiżu, on chyba ma ok 23cm jak dobrze pamiętam, ale jak forma będzie troszeczkę większa to też nic się nie stanie. POZDRAWIAM ! :)
UsuńJakiej formy użyłas?
OdpowiedzUsuńok.23 :)
Usuń