Rzeczywiście szybkie w przygotowaniu i bardzo dobre ciasto z dodatkiem pomarańczy. Przepis znalazłam na blogu pinupcookinglooking.blogspot.pl i właśnie tam też wyczytałam, że te ciasto jest z 1960r. Od siebie dodam po prostu tyle, że je polecam, następnym razem dodam więcej skórki pomarańczowej , bo według mnie trochę za słabo było ją czuć jak na takie ciasto.
Składniki (mała keksówka) :
- 250 g mąki pszennej
- 200 g cukru pudru
- 250 g masła
- 4 jajka
- 120 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- skórka starta z 1 dużej pomarańczy na małych oczkach (tak jak pisałam, polecam dodać więcej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie :
Piekarnik nagrzewamy do 170st. C
Masło i cukier puder wrzucamy do miski i bardzo dokładnie ucieramy (ok 5 min na najwyższych obrotach). Następnie dodajemy po 1 jajku, za każdym razem dokładnie miksując masę.
Dodajemy skórkę pomarańczy - mieszamy.
Dodajemy sok pomarańczowy i ponownie miksujemy do czasu uzyskania jednolitej masy.
Na koniec dodajemy mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia i wszystko już ostatecznie łączymy ze sobą na najniższych obrotach.
Masę przekładamy do natłuszczonej foremki i pieczemy ok 45-50min.
Ostudzone ciasto warto polać lukrem zrobionym ze świeżego soku pomarańczowego + cukru pudru.
Smacznego ! :)
lubię takie ciasta ucierane:)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńCiasto wspaniałe, wygląda rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie
a jak mam kochana zrobić ten lukier?? znaczy się, bo ja nie znam proporcji w ogóle na lukier. możesz dac mi znac? jutro bym sobie bachnęła to ciacho :)
OdpowiedzUsuńtrochę z opóźnieniem, ale już odpowiadam ! :) ja zawsze robię tak na oko, jak widzę że jest za suchy to dodaję więcej gorącej wody, a jak jest za rzadki to dosypuję cukru pudru i ucieram mikserem ok 5 min :)
UsuńAle możesz zrobić tak :
- 5 łyżek soku z pomarańczy
-165 g cukru pudru
i to ucierasz, możesz tak jak pisałam wcześniej regulować gęstość :)
Mam nadzieję że pomogłam :) Pozdrawiam !
Oryginalny przepis. Nigdy nie jadłem ciasta z pomarańczami. Dzięki :)
OdpowiedzUsuńW takim razie zachęcam do wypróbowania, zapewniam że warto :) Pozdrawiam ! :)
Usuń