Po prostu ją uwielbiam ! Połączenie szpinaku, kremowego serka i drobiowej szynki jest jednym z moich ulubionych ;) Idealna jako przekąska, POLECAM ! :)
Składniki:
- 1 opakowanie szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka masła
- 4 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- serek almette
- szynka drobiowa lub łosoś
Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy szpinak, czosnek pokrojony bardzo drobno oraz sól i pieprz do smaku - smażymy. Następnie odsączamy na sitku i studzimy.
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dodajemy do szpinaku. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę i dodajemy do masy, dokładnie mieszamy.
Wylewamy całość na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 190st C przez 15 min. Z upieczonego placka odrywamy papier do pieczenia i studzimy.
Przestygnięte szpinakowe ciasto smarujemy serkiem almette, następnie na niego układamy szynkę drobiową pokrojoną w drobną kostkę / cienkie plasterki lub łososia. Całość zwijamy, a następnie ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Gotową roladę kroimy na plasterki grubość ok. 1cm.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz