kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

czwartek, 7 listopada 2013

Rolada szpinakowa

Po prostu ją uwielbiam ! Połączenie szpinaku, kremowego serka i drobiowej szynki jest jednym z moich ulubionych ;) Idealna jako przekąska, POLECAM ! :)


Składniki:
  • 1 opakowanie szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
dodatkowo :
  • serek almette
  • szynka drobiowa lub łosoś

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy szpinak, czosnek pokrojony bardzo drobno oraz sól i pieprz do smaku - smażymy. Następnie odsączamy na sitku i studzimy.

Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dodajemy do szpinaku. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę i dodajemy do masy, dokładnie mieszamy.

Wylewamy całość na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 190st C przez 15 min. Z upieczonego placka odrywamy papier do pieczenia i studzimy.

Przestygnięte szpinakowe ciasto smarujemy serkiem almette, następnie na niego układamy szynkę drobiową pokrojoną w drobną kostkę / cienkie plasterki lub łososia. Całość zwijamy, a następnie ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Gotową roladę kroimy na plasterki grubość ok. 1cm.



Smacznego :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz